Какво е безопасно лепило за храни и защо веганските лепила стават все по-популярни?

Английският производител Beardow Adams, на който ние сме партньори, произвежда топли лепила за хранително-вкусовата промишленост повече от 40 години. Ние разбираме, че производителите на храни и напитки се нуждаят от високоефективни лепила, за да гарантират качеството и безопасността на своите продукти.


Безопасност на храните

Приблизително 50% от глобално произведените опаковки се използват за храни. Знаейки изискванията на този пазар, ние в Beardow Adams подбираме внимателно нашите суровини за производството на нашите лепила, за да отговарят на високите стандарти на хранително-вкусовата промишленост. Нашата гама лепила BAMFutura ™ работи чисто, без мирис, безцветна е, не се овъглява лесно и е лесна за работа, с отлична адхезия към широка гама опаковъчни материали за храни.

В днешно време повечето кутии за опаковане на храни се произвеждат от рециклирани материали. Това е проблем за хранителната промишленост, както и за опаковъчната промишленост. Това се дължи на риск от вредни вещества, мигриращи от опаковъчния материал в храната. Следователно този вид опаковка се нуждае от допълнителна бариера, за да предпази хранителните продукти срещу потенциална миграция, например на лаково или печатно мастило. Бариерната функция се осигурява от филми или от покрития, които са нанесени върху вътрешната страна на кутията. Нашите лепила BAMFutura са разработени за залепване дори на най-трудните бариерни покрития и имат по-добра адхезия към повърхности с довършителни, ламинирани или лакови покрития.

Правила и стандарти за храните

Опаковъчните материали, които попадат в храната, трябва да отговарят на строги правила, за да гарантират качеството и безопасността на храните. Рамковият регламент на ЕС например изисква опаковъчните материали, които влизат в контакт с храни следните характеристики:

  • Да не вредят на човешкото здраве;
  • Да не променят състава на храната;
  • Да не променят вкуса и мириса на храната.

В Beardow Adams работим в тясно сътрудничество с производителите в хранително-вкусовата промишленост и когато е приложимо, се уверяваме, че спазваме указанията на европейските регламенти от 10.2011 и американските разпоредби FDA 175.105. Освен това, през 2016 г. станахме първият производител на лепила, който получи сертификат за опаковки на British Retail Consortium Global Standard’s  (Британски консорциум за търговия на дребно (BRCGS). Това означава, че ние произвеждаме лепила за опаковки в рамките на този стандарт. Сертификатът гарантира, че лепилата са произведени в среда, подходяща за употреба на пазара на храни и напитки. Сертификатът за опаковки BRCGS е световно призната награда, която гарантира задоволителни производствени процеси и ангажимент за постигане на най-високите стандарти. Ние притежаваме сертификат BRCGS за нашата опаковъчна линия BAMFutura във Великобритания, както и за редица други лепила, различни от BAMFutura.

Веган лепилата стават все по-популярни сред производителите на храни

В магазините все повече място се отделя за веган-одобрени храни и напитки. За да отговорят на изискванията на потребителите, търсещи продукти, които се придържат към принципите на веганството, сега производителите трябва да закупят или произвеждат вегански безопасни лепила. Това е мястото, където идва Beardow Adams. Нашият вегански клас за топене BAMFutura ™ 43VE вече има изключителна стабилност и чисти свойства. Този продукт е лепило за опаковки с V-етикет и одобрено от FDA, което е идеално за запечатване на кутии и кашони.

BAMFutura ™ 43VE е лепило на металоценова основа, което не съдържа вещества от животински произход, с изключителна стабилност и свойства за чистота. Той предлага същите качества като нашето лепило BAMFutura 43, с изключение на това, че е сертифициран за веган. Лепилото е водно бяло, с мирис без мирис и е универсално лепило за опаковки, което е щастливо при по-ниска температура на околната среда.

За да намерите вашето безопасно лепило за храни, напитки и/или веган продукти ни пишете: office@interglue.eu.