Beardow Adams откри нов завод за топли лепила във Франкфурт

Боб Адамс, съсобственик на Beardow Adams, символично открива най-новият завод за топли лепила на компанията.
Боб Адамс, съсобственик на Beardow Adams, символично открива най-новият завод за топли лепила на компанията.

За да обслужва по-добре пазарите в континентална Европа и да предотврати всички потенциални рискове, свързани с икономическа или затруднение на доставки при Brexit, водещият световен специалист по лепила Beardow Adams откри допълнително производствено съоръжение за топли лепила във Франкфурт, Германия.

Най-новият завод на Beardow Adams има три производствени халета с площ 2000 квадратни метра. В тях се помещават 5 линии, като една от тях е сред най-големите в континентална Европа. Общият производствен капацитет на завода е над 30 хиляди тона годишно.

Многомилионното съоръжение първоначално ще се съсредоточи върху производството на лепила за опаковки, включително най-новите модели от висококачествената и добре позната серия BAMFutura, както и предлагането на био базирана лепила, предназначена за клиенти с интерес да повишат устойчивостта и да намалят въглеродните емисии.

За удобство, изграденото съоръжение се намира успоредно с съществуващото дъщерно дружество на Beardow Adams за производство на водоразтворими лепила във Франкфурт. За удобство е създадено като отделна компания Beardow Adams Hot Melt Werk GmbH. Това е третият завод на Beardow Adams за топли лепила след основният завод и централен глобален офис в Милтън Кейнс, Великобритания и започналият работа през 2012 година завод в Шарлот, Северна Каролина, САЩ.

„Идеята за новото ни съоръжение във Франкфурт беше да създадем допълнителен капацитет за нашия бързо развиващ се бизнес и поради първоначалната обява за Brexit през 2016 г., имаше смисъл да открием допълнителния капацитет в централна Европа.“, обясни Ерик Ковъни, ръководител на маркетинга в Beardow Adams. „Той ще служи единствено като производствено съоръжение за съществуващата ни търговска инфраструктура в континентална Европа, предоставяйки по-бързо и по-ефективно предлагане на продукти. Бизнес функции като продажби и поддръжка в континентална Европа ще продължат както обикновено от нашите филиали или дистрибуторски партньори. “

Основната гама от топли лепила за опаковки са най-големият бизнес сегмент в групата на Beardow Adams. Понастоящем гамата този вид лепила се произвеждаха само в основният завод на компанията в Милтън Кейнс и в Шарлът, Северна Каролина, САЩ, така че наличието на трето производствено звено не само увеличава капацитета, но осигурява непрекъснатост на бизнеса и дава възможност за бърза реакция и резервни производствени възможности.

„Започвайки производството през септември 2019 г., след като бъде напълно въведен в експлоатация, заводът ще разполага с 5 производствени линии с производствен капацитет над 30 000 тона лепила годишно, с по-кратък път до пазара“, заяви г-н Ковъни. „Трите големи зали са свързани помежду си за
оптимален работен процес, както и производствените линии, включващи най-модерно оборудване, складови площи, заедно с три етажа за офиси, съблекални и столова. Вече сме наели 10 души в завода, но очакваме този брой да бъде значително по-голям. “

Съоръжението започна производството на опаковъчни лепила под марките BAM и BAMFutura, включително наскоро въведените BAMFutura 43, BAMFutura 44 и BAMFutura 45, които са с по-ниска цена, но все пак са продукти с висока производителност.

По-специално трябва да се отбележи, че във Франкфурт също се произвежда моделът топло лепило BAM 418, био-базирано опаковъчно лепило за запечатване на калъфи и кашони, което успешно се използва и при производството на матраци за свързване на джобни пружини. Този продукт съдържа над 50% биосъдържание от възобновяеми източници и предлага същата производителност като премиум сегмента на компанията BAMFutura.

Въпреки че е чисто нов завод, Beardow Adams вече е започнал да работи за световния стандарт на BRC за безопасност на храните, който вече притежава за линиите си в Milton Keynes. Очаква се сертифицирането да отнеме само 18 месеца.

„С поглед към бъдещето вече планираме разширяване, с две допълнителни производствени линии, които трябва да бъдат въведени през 2020 г.“, каза г-н Ковъни. „Тези линии ще позволят производството на лепила, чувствителни на натиск и продукти за монтаж. Новият ни Pressen 2441, лепило без MOSH и MOAH, създадено специално за използване върху самозалепващи се ленти с висока лепкава способност и като самозалепващо се защитно уплътнение в приложения за уплътняване на опаковки, пликове и торби например ще започне производството във Франкфурт по това време. “

„В крайна сметка търсим да осигурим стабилен Brexit преход за нашите клиенти и доставчици. В същото време новото съоръжение ясно ни осигурява допълнителен капацитет и допълнителен бонус от производствени условни ситуации, ако възникне нужда.“, добави г-н Ковъни.