Какво е топло лепило?

Термостопяемите лепила се появяват за пръв път през 1940 г. като подобрение на лепилата на водна основа, които не успяват да залепят субстратите във влажен климат. Да се каже обаче, че те са излезли от употреба през последните няколко десетилетия, е подценяване. Един често срещан въпрос, който получаваме от клиентите си, е „какво е топло лепило“?

Какво е топло лепило?

Лепилото с разтопяване на топлина, известно също като горещо или топло лепило, обикновено е със 100% твърд състав на базата на термопластични полимери и не включва вода или разтворители. Топлото лепило се предлага и съхранява в твърдо състояние при стайна температура и се „активира“ при нагряване над точката му на омекване, която обикновено е между 50 и 160 градуса. След като се разтопи в резервоар за горещо разтопяване, лепилото може това да се нанесе във втечнено или разтопено състояние върху субстрата. Втечненото топло лепило намокря субстрата, прониквайки в повърхността и всякакви кухини и след това се втвърдява, осигурявайки сцепление. Този процес на настройка и охлаждане отнема много кратко време, обикновено 10-15 секунди. Има и различни видове топли лепила, които остават лепкави и след охлаждането им. Те са известни чувствителни на натиск или лепила с остатъчна лепливост (PSA).
Когато топлото лепило се охлади обратно до стайна температура, то бързо натрупва вътрешната си сила. Втвърденото състояние на топлото лепило е мястото, където има структурна цялост и може да функционира като лепило. В течна форма топлите лепила могат да се нанасят върху субстрата по много начини, например чрез валяк, гребен или по-често се впръскват от дюза или пистолет. Има и много различни видове модели на приложение като спираловидни спрейове, точки и непрекъснати линии.
Топлите лепила се използват в много различни индустрии за безброй приложения. Можете да намерите топли лепила в опаковките на храни, мебелите, сглобените продукти, етикетите, детските играчки, произведенията на изкуството и занаятите, както и на много други места. Лепилата на Beardow Adams свързват всички видове опаковки, списания и книги с плоски и заоблени гърбове, слоеве плат в нетъкан текстил, етикети върху бутилки и кантове на мебели, джобове на пружини на матраци. Това са само част от приложенията на нашите лепила. В Beardow Adams топлите лепила са едни от най-популярните ни продукти.
Топлите лепила изискват деликатен баланс на компонентите на състава им. Основните елементи на типичното топло лепило са полимери, които осигуряват здравина и гъвкавост, смоли за омокряне и адхезия и восъци, които контролират вискозитета и отвореното време или скоростта на втвърдяване. Обикновено в чувствителните на натиск топли лепила (HMPSA) има включени и пластификатори, който подпомагат еластичността и контролират вискозитета.
Съществуват различни видове топли лепила, като етилен винил ацетат (EVA) за свързване с общо предназначение, полиолефин за трудно свързващи се пластмаси, както и по-модерната термостабилна опаковка – металоцен (mPO) за висока якост в по-малки количества.

Как се различава топло лепило?

Топлите лепила са надминали ефективността на своите предшественици в много отношения, което е една от причините те да станат толкова популярни днес.
В допълнение към лесната употреба и по-ниските разходи за обработка и регулаторните изисквания, една от основните причини, поради която те са предпочитани от много производители е ненадминатата им универсалност. Топлите лепила могат да се използват за свързване на голям набор от основи. От картон, метал, стъкло, кожа и дърво към керамика, пластмаса, гума, плат или различни пени. Високият вискозитет на топлите лепили ги прави подходящи за използване както върху порести и непорести основи, които в противен случай биха били по-трудни за свързване примерно с лепило на основата на разтворител.
Топлите лепила не губят лепилните си свойства, когато са изложени на влага. Благодарение на това те създават устойчиво свързани продукти и могат да се използват еднакво успешно на горещи, студени и мокри повърхности. Тъй като те са термо-пластични, могат многократно да се нагряват, за да се стопят и охлаждат до втвърдяване. Няма топло лепило за еднократна употреба, което често се случва с другите видове лепила.
За разлика от лепилата на основата на разтворители, топлите лепила не губят дебелината си, когато се втвърдят. Тъй като са със 100% твърд състав, те се свиват минимално при охлаждане, поради което са отлични при запълване на празнини. За сравнение, лепилата на базата на разтворители разчитат на извличането на носител, който да се зададе, което често води до 50-70% намаляване на приложеното им тегло.
Топлите лепила са предпочитани от много клиенти и защото могат да се охладят и изсъхнат почти моментално за разлика от лепилата на водна основа или тези с разтворители, при които времето за окончателно залепване може да достигне денонощие. Топлите лепила осигуряват ултра бърз метод на свързване. Това дава възможност на производителите да ускорят производствените си линии, което прави целия процес по лепене по-ефективен. Затова топлите лепила се използват най-често в приложения за бързооборотни стоки. Освен това резервоарите за горещо разтопяване могат лесно да бъдат изключени, включени отново или да бъдат оставени в режим на готовност, без да е необходимо напълно да се почисти или промие системата – още една печалба за производителите.

Предимства на топлото лепило

За разлика от други видове лепила, потребителите са склонни да установят, че топлите лепила са не само много ефективни при свързване, но и по-надеждни и последователни продукти. Топлите лепила не оцветяват субстратите и могат да се използват в широк спектър от бавни и бързи машини през всички сезони. Нанасянето им е лесно за автоматизиране. Топлите лепила предлагат и много последователно приложение, с по-добра линия на лепило и тегло на покритието от другите видове лепила.
Топлите лепила се считат за рентабилен избор: С единица количество топло лепило могат да се залепят много повече субстрати. При тях разходите за поддръжка са по-ниски. Времето за престой е по -кратко и разходите за запаси са по-малки. Топлите лепила имат дълъг срок на годност и преди да бъдат използвани са 100% твърди, така че са чисти и лесни за работа и лесни за съхранение.
Топлите лепила са известни в световен мащаб със своята ефективност на свързване, лекота на използване и чистотата на работа. Те предлагат и отлична термична стабилност и остават чисти в резервоарите и не потъмняват. По време на изпитванията на 160 градуса вискозитетът на топлите лепила от серията BAMFutura™ на Beardow Adams се промени с по-малко от 1% и показа минимално овъгляване. Тази отличителна характеристика елиминира досадните запушвания на дюзите, свързани с по-малко усъвършенстваните лепила, които могат непрекъснато да нарушават производството и да увеличават разходите за ремонт.
Топлите лепила не съдържат разтворители, така че едно от основните им предимства е, че се считат за неопасни и екологични. Топлите лепила нямат изпарения. Имат лека миризма, ниски нива на токсичност, не съдържат почти никакви летливи органични съединения и имат минимални отпадъци в процеса на тяхното производство. Когато изхвърляте топло лепило, има малко или никакви предпазни мерки, които трябва да се вземат предвид за опазване на околната среда.
Топлите лепила са проектирани да отговарят на голямо разнообразие от приложения и субстрати. Затова много често един вид топло лепило може да се използват при продукти, при който преди това са били необходими множество лепила. Така се намаляват разходи и необходимостта от поддръжка на много видове продукти.

Нашите топли лепила

Серията BAMFutura на Beardow Adams има всички гореспоменати предимства. Но в сравнение с традиционните топли лепила осигуряват реални икономии на разходи и цялостно превъзходно адхезивно действие. За улеснение на използването им нашите водно бели лепила се предлагат във формата на перли, пастили, струи, блокове и барабани. EcoBlocks™ и EcoBlock Minis™ на Beardow Adams са много популярни сред клиентите, тъй като те са лесни за работа и могат да се разтопят, без да бъдат разопаковани, намалявайки отпадъците от опаковки.
Нашите топли лепила се предлагат на конкурентни цени и осигуряват силно и надеждно сцепление в широк спектър от индустрии и приложения. Секторът на опаковките е с един от най-големите ни пазарни дялове. Тук нашите лепила са предпочитани заради изключителната си способност за свързване и чист външен вид. Много от нашите модели BAMFutura за опаковки са безопасни за храните и имат одобрение от BRCGS (British Retail Consortium Global Standard) и от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA). Ние дори направихме една стъпка по-далеч и разработихме първото веган лепило: BAMFutura 43VE.
Beardow Adams улесни компаниите, които искат да „озеленят“ или да направят своите продукти и услуги по-екологични. Работейки върху собствените си екологични мерки с практически нулеви отпадъци ние също така направихме хартиени опаковки на разположение за нашите клиенти вместо пластмасовите чували.
Гамата BAMFutura стартира преди малко повече от 20 години и превзе индустрията като буря. Тези топли лепила оптимизират производствените процеси и предлагат ненадмината устойчивост на ниски и високи температури, така че независимо дали имате нужда от лепило за обвивка на сладолед, чаша за горещи напитки или каквото и да е приложение между тях, ние можем да ви предложим подходящ продукт.
Едно предимство от работата с Beardow Adams и използването на нашите продукти за разтопяване е, че нашите уникални и трудолюбиви колеги от отделите за разработка и изследване позволяват да създадем индивидуални лепила за всяко приложение, ако няма съществуващ клас, който да е подходящ. Екипът ни има желанието ни да станем най-добрият производител на лепила в света и сме свидетели, че те редовно повишават гамата ни BAMFutura, както и другите ни видове топли лепила и услуги. Повече за нашите лепила може да видите от приложения филм:

Заключение

С всяко лепило винаги има предизвикателства. Топлите лепила също имат своите ограничения. Температурната, химическата и UV устойчивостта, заедно с работните параметри и вида на субстратите, които трябва да бъдат залепени, могат да повлияят на ефективността на лепилата и дълголетието им. Ето защо Beardow Adams се застъпва за намирането на идеалното лепило за работата, за да се увеличи максимално производителността и ефективността.
Независимо от това, когато един производител днес претегли плюсовете и минусите на топлите лепила в сравнение с друг вид лепило, топлите лепила печелят с нокаут почти всеки път. Казано по-кратко, топлите лепила предлагат дългосрочни икономии на разходи и разнообразни приложения, за да отговорят на високото производствено търсене, на което никой друг вид лепило не може да отговори.
Позитивите и негативите трябва да се вземат предвид при вземането на решение дали да се продължи с друг вид лепило, но най-модерните топли лепила са разработени за преодоляване на такива недостатъци. Прогнозите на пазарите сочат, че индустрията за топли лепила ще достигне оборот от 9.64 млрд. долара през 2020 г. Затова честно би било да кажем, че определено топлите лепила няма да отидат в забрава в скоро време!
Екипът на Beardow Adams винаги е на ръка, за да отговори на вашите запитвания или да ви помогне да разгърнете, използвайки едно или повече от нашите топли лепила. Не се колебайте да се свържете с нас: office@interglue.eu!