Какво трябва да търсите в лепилата за опаковки?

Индустрията за опаковане е изправена пред непрекъснато преминаване към по-ниски разходи, по-леки, по-качествени и привлекателни дизайн. Това обаче е само на върха на глобалните макро тенденции, с които сега се сблъсква индустрията. В допълнение са повишена загриженост на потребителите за околната среда, преминаване към онлайн пазаруване и нарастващо търсене на удобство при опаковането на храни.

Лепилата могат да съставляват само малка част от всяка опаковка, но те играят ролята на „създаване или разрушаване“, като гарантират, че продуктите остават безопасни и сигурни през целия им живот и следователно са от решаващо значение за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена индустрията.


Прогноза за растеж на опаковъчната индустрия

Глобалният пазар на опаковки се очаква да се разширява с почти по 3% през следващите години, достигайки пазарен размер от 1.2 трилиона щатски долара до 2028 г. Само пазарът на хранителни опаковки, който е най-големият подсектор за опаковане, се очаква да нарасне от 338.34 милиарда долара през 2021 г. до 478.18 милиарда $ до 2028 година.

Продължаващият икономически растеж, особено на големи пазари като Китай и Индия, с разширяваща се средна класа и преминаване към урбанизация, увеличаване на търсенето на пакетирани храни и маркови стоки спомага за подхранването на нарастващото търсене на опаковки. .

Междувременно страните със застаряващо население вероятно ще видят нарастване на търсенето на фармацевтични продукти и продукти за здравеопазване. Япония вече харчи близо 11% от своя БВП за здравеопазване , цифра, която ще расте през следващите години.

Иновации в устойчивостта на опаковките

Осъзнаването на вредите, които пластмасата причинява на околната среда, нараства бързо с потребителите, загрижени за пластмасовите отпадъци, които пълнят нашите океани и сметища. Сега те с право очакват компаниите да инвестират в по-устойчиви решения за опаковане.

Освен това производителите са под натиск да намалят хранителните отпадъци с до една трета в световен мащаб от цялата храна, произведена, загубена или изхабена.

Реакцията на производителите доведе до разцвет на нови опаковъчни материали и технологии:

– Биоразградими: разработването на биополимери и растителни материали като морски водорасли, захарна тръстика и кокос, означава, че вече са налични опаковъчни материали, които естествено ще се разпаднат и разложат, въпреки че това може да стане във времева рамка много по-дълга, отколкото много потребители очакват.

– Компостируеми: разглежда се като златен стандарт в областта на разлагащите се материи. Опаковката, сертифицирана като „компостируема“, показва, че ще се разложи безопасно при определени условия и в определен период от време – обикновено в рамките на шест месеца.

– Рециклируеми опаковки: въвеждането на опаковки от един материал подкрепя кръговата икономика. Продуктите, съставени от едно влакно или материал, правят процеса на рециклиране много по-лесен, намалявайки количеството енергия, необходимо за разделяне и сортиране на различни материали.

– Активно опаковане: спомага за удължаване на срока на годност, следи свежестта и подобрява безопасността на храните, напитките и фармацевтичните продукти. Активните или „интелигентни“ опаковки могат да включват използването на биохимични активни филми, антимикробни технологии и дори RFID чипове.

Опаковка за електронна търговия и удобство

Онлайн продажбите наскоро достигнаха 4,9 трилиона $ в световен мащаб, като почти 60% от интернет потребителите правят онлайн покупки всяка седмица. Продължаващият растеж на електронната търговия влияе върху начина, по който производителите трябва да опаковат продуктите: фокусът е върху форматите на велпапе, които са безопасни за изпращане, често чрез сложни и дълги логистични вериги.

Натискът върху марките също е да опаковат с „правилен размер“, за да избегнат отпадъците и да намалят разходите – потребителите не очакват малък артикул като книга да се обърне на прага в много по-голяма картонена кутия!

Избор на правилното лепило за опаковка

Без съмнение опаковането е индустрия, която реагира както на обичайния барабан от промени, актуализации на дизайна, намаляване на разходите и подобрения, така и на по-фундаментални промени в глобалните потребителски тенденции и технологии.

Как тогава изборът на правилното топло лепило може да помогне на опаковъчната индустрия да посрещне тези предизвикателства?

Лепилата играят невидима, но важна роля за осигуряване на ефективността на опаковката през целия й жизнен цикъл; с гама, проектирана специално за опаковъчната индустрия с проста, но важна идея. Лепилата BAMFutura™ на Beardow Adams са усъвършенстван продукт, предлагащ възможно най-широката гама от характеристики, за да отговарят на почти всички приложения за опаковане. Гамата включва и формули, разработени с помощта на най-новите металоценови полимерни технологии.

Експертно формулирани, за да включват набор от вискозитети, характеристики при студена и гореща температура и разбира се, адхезия, топлите лепила BAMFutura доставят добавена стойност към готовите продукти.

Доказаните примери включват BAMFutura 44 – топло лепило за залепване на чаши за кафе, което осигурява необходимата комбинация от много висока устойчивост на топлина, бърза здравина на свързване и силна адхезия, за да ви помогне да осигурите превъзходно изживяване при пиене.

И в другия край на температурния спектър, BAMFutura 55, лепило за специализирани приложения за дълбоко замразяване с отлична гъвкавост, което му позволява да поддържа успешна връзка при температури до -55°C.

За най-сложните приложения за опаковане или за консолидиране на множество лепила с едно лепило – BAMFutura 51 е първокласен продукт с изключителна гама от характеристики, който решава проблеми, много други лепила не могат.

Всички продукти в гамата се предлагат с отлична термична стабилност, чисти работни свойства и превъзходен пробег. Те помагат на производителите да подобрят ефективността на производството си.

Иконографика за предимствата на топлите лепила на Beardow Adams може да видите тук.

За да обсъдим вашите изисквания към лепилата за опаковки или за допълнителна информация относно нашите топли лепила за опаковки BAMFutura, свържете се с нас по телефона или ни изпратите имейл на: office@interglue.eu.