Сто години фирма Paniker

На 3 февруари 1922 г. в Барселона, Испания започва работа фирма Paniker. Първоначално тя предлага лепила и други химически продукти за обработка на кожа и направата на обувки. Днес, 100 години по-късно, Paniker е водещ производител на течни лепила, които са еталон както в Испания, така и в останалия свят, поради своето разнообразие, отдаденост към изследванията и разработки, качество и обслужване. С 27 производствени линии и капацитет от 44 000 тона/годишно, Paniker произвежда лепила на водна основа, на базата на разтворители и полиуретанови лепила. Тя е част от Beardow Adams Group, с пълно портфолио от висок клас топли лепила.


1922 Химикали и основни материали Paniker SA
Фирмата е основана на 3 февруари 1922 г. от няколко партньра, сред които е Раймуни Паникер Амах, който дава името на чисто новата компания. Роден в Индия, Раймуни Паникър учи химическо инженерство в Англия. През 1916 г. се мести в Испания, като се установява в Барселона като бизнесмен и представител на немска компания, която произвежда химически продукти за кожарската индустрия.

1929 г. Раждат се марките Royal California и Koltac
С иновативен дух по отношение на лепилата за обувки, през 1929 г. в Elda е извършен опит за проверка на качеството на детските обувки: основната идея е „ако една обувка залепена с лепило, устои на усилията, на които детето я подлага, то със сигурност ще издържи на всички останали обувки”. На този етап Paniker започва да се впуска в производството на други химически продукти, които ще допълнят първоначалната промишленост за дъбене на кожи, като лепила на базата на разтворители за производството на обувки, специалност, в която и в момента е валидна. Появяват се нови гама продукти под марките ROYAL CALIFORNIA и KOLTAC.

1944 Paniker Avión, „Лепи-всичко“
Paniker е специализирана в продукти за дъбене на кожи. Родена е една от най-емблематичните марки лепило за обща консумация: AVIÓN.

1954 Мерсе Паникер поема управлението
Когато Раймуни Паникер почива през 1954 г., дъщеря му Мерсе поема управлението на компанията. Тя е завършила химически науки и е много близка до семейния бизнес. По-късно Paniker е придобита от компанията Hispano Química Houghton, чийто собственик е Bartolomé Parera Canals, химическа компания, която комерсиализира различни продукти за текстилната индустрия, за дъбене, стомана, пеногасители.

1970 Paniker се присъединява към други пазари
Луис Сегуи, генералният директор на Hispano Química Houhton, научава, че фирмата му иска да продаде Paniker и решава да я придобие. По-късно, в средата на 70-те години, Луис Сегуи, взема решение да навлезе на други пазари, като обработката на дърво.

1980 г. Карлос Рокамора и Франсиско Перес се присъединяват като директори.
Карлос Рокамора и Франсиско Перес се присъединяват съответно като финансов директор и търговски директор.

1990 Появяват се лепила на водна основа EUROPANOL
В този нов етап има разширяване на производствените мощности на Paniker, което позволява разработването на нови гама продукти. Лепилата на водна основа се появяват с марката EUROPANOL, обхващайки нови пазари и приложения, като пазара на хартия.

1992 г. Paniker си партнира с британската компания Beardow Adams
В съответствие с тенденцията за разнообразяване на продуктите, през 1992 г. Paniker си партнира с британска компания Beardow Adams, която произвежда топли лепила с цел да представлява и комерсиализира своите лепила на Иберийския полуостров.

2000 г. Разширяват се мощностите за разработване на нови продуктови гами
Paniker е придобита от Beardow Adams и неговите испански партньори Карлос Рокамора и Франсиско Перес. Оттогава новата компания прави инвестиции в разширяване на производствените мощности на Paniker, позволявайки разработването на нови продуктови гами: едно и дву компонентни полиуренати, реактивен полиуретан, топли лепила за пазара на текстил, епоксидни смоли, лепила без толуени и др. Гамата от продукти под марката TISSUECOL е разработена технически и комерсиално за производството на домакински хартии, която е друга водеща специалност на Paniker

2004 Paniker се разраства в световен мащаб
Износът на лепила Paniker се развива и консолидира на различни пазари и страни, чрез солидна дистрибуторска мрежа както в Европа, така и в Северна Африка, Близкия Изток, Централна Америка и Южна Америка.

2012 Придобиване на нов производствен завод Obrador.
Продължавайки с политиката на растеж, Paniker придобива нова фабрика в Аликанте, специализирана в продукти на базата на разтворители. Това представлява страхотен търговски залог, тъй като засилва присъствието на лепила Paniker на пазари като обувки, матраци, тапицерия, изолация, конструкция и т.н., като същевременно увеличава значително производствения капацитет, свеждайки до минимум времето за обслужване.

2014 Нови мощности за производство на лепила за тъкани.
Открива се нов раздел, специализиран в лепила за пазара на тъкани. С тази нова инвестиция има увеличение на производствения капацитет, който задоволява нарастващото пазарно търсене.

2017 Paniker започва да разработва нови продукти
След години на проучване и развитие, Paniker представя нови серии от едно и двукомпонентни полиуретанови лепила. Днес много от тях са широко утвърдени на различни пазари за изкуствена трева, сандвич панели, конструкция, филтри, керамични мрежи и др.

2019 С поглед върху кръговата икономика.
Подобренията са направени в съоръженията чрез инвестиране в нова секция за рециклиране и третиране на IBC, по такъв начин, че да се насърчава и управлява повторното използване на пластмасови контейнери със среден капацитет.

2021 Промени в общото управление на Paniker 

Карлос Рокамора и Пако Перес решават, че е дошло времето да направят крачка назад от ежедневния бизнес и да станат неизпълнителни директори, като същевременно прехвърлят отговорностите си на Алън Рокамора и Тони Перес, преди да се пенсионират напълно през 2022 г.

Как служителите на Paniker отпразнуваха юбилея си може да видите в следното видео: