Устойчиви и екологични лепила

Потребителите и предприятията все по-често търсят продукти, които отговарят на нуждите на околната среда, които същевременно да изпълняват основната си цел. Междувременно правителствата въвеждат закони и разпоредби, насочени към намаляване на количеството пластмаса, използвана в опаковките – често под формата на данъци върху пластмасата.


Лепилата, макар и съставляващи само малък процент от всеки краен продукт, са под светлината на прожекторите като част от движението към устойчивост, като компаниите търсят екологични решения за залепване.

Как работят традиционните адхезивни технологии?

Естествените лепила като тези на основата на нишесте се използват от много години и все още се срещат често в производството на хартия и велпапе, тъй като работят особено добре с порести субстрати и повърхности. Тъй като се извличат от възобновяеми ресурси – по-специално естествените въглехидрати, извлечени от растения като картофи и царевица и с други зеленчуци, те предлагат ефективна и леснодостъпна опция за свързване.

Синтетичните лепила разчитат на създадени от човека полимери и въпреки, че са по-скъпи в сравнение с естествените лепила, предлагат подобрена гъвкавост, производителност, последователност и персонализиране, позволявайки специфични за приложението формулировки. Това доведе до разпространението на такива лепила в безброй индустрии през последните десетилетия.

Какви са новите видове екологични лепила?

Когато търсите най-новото решение за зелено свързване, много термини като екологичен, биоразградим или композитен се използват взаимозаменяемо. Въпреки, че всички те могат да допринесат за цялостната устойчивост на даден продукт или приложение – има обаче ключови разлики между тях – включително техния състав и дори тяхната наличност.

Лепила на възобновяема или био основа

Лепилата, които са формулирани с помощта на процент суровини от растения и други горски материали – най-често растителни смоли или каучуци – са все по-търсени, помагайки на бизнеса да намали своя въглероден отпечатък.

Рециклируеми лепила

С топлите лепила неизползваните количества могат да бъдат рециклирани обратно в подобни продукти и въпреки, че не винаги е практично, ако има възможност за отстраняване на лепилото от нанесената му повърхност, това също може да бъде рециклирано обратно в подобни видове продукти. Ако е необходимо също и енергията може да бъде възстановена чрез системи за възстановяване й.

Важно е да се подчертае, че делът на използване на лепило често е минимален в сравнение с цялостната конструкция. Като такова, прякото въздействие върху рециклирането или повторната обработка на материалите е минимално, ако изобщо се забелязва.

Друго важно съображение при избора на лепило е способността му да се свързва с рециклиран картон или хартия: рециклираните материали имат по-ниско повърхностно напрежение – тъй като всеки път, когато хартията се рециклира, влакната стават по-къси – което прави по-трудно образуването на трайни връзки.

Биоразградими лепила

Биоразградимите лепила се разграждат естествено, с течение на времето, с помощта на микроорганизми като бактерии – превръщайки лепилото във въглероден диоксид, вода и биомаса – като по този начин предотвратяват навлизането на микропластмаси в околната среда. Инвестициите в системи за управление на отпадъците също са ненужни.

За съжаление, технологията за формулиране и производство на функционално биоразградимо топло лепило в търговски мащаб все още не е напълно разработена.

Компостируеми лепила

Компостируемите лепила, за разлика от биоразградимите лепила, се разграждат в рамките на контролиран процес на компостиране в много по-кратък срок. Те също така предотвратяват навлизането на микропластмаси в околната среда и вместо това спомагат за обогатяването на почвата чрез естествени отпадъци. Както при биоразградимите лепила, технологията за компостируемо топло лепило все още не е напълно разработена до практичен или търговски мащаб.

Екологични лепила от Beardow Adams

Нововъзникващите устойчиви суровини, комбинирани с най-новите технологии за формулиране, помагат на нашите лабораторни специалисти да ръководят разработването на устойчиви лепила за много приложения и индустрии. Ето някои скорошни „победи“ на лепилата, които помогнаха на нашите клиенти в тяхното екологично пътуване:

Лепила на био основа

Разполагаме с разнообразие от доказани в индустрията лепила с набор от съдържание на био основа, за да отговарят на повечето приложения на топли лепила, обхващащи множество пазари, включително:

– Опаковки;
– Етикетиране;
– Филтри;
– Книговeзки процеси и обработка на печатни продукти;
– Преобразуване;
– Остатъчна лепливост – включва както самозалепващи ленти, така и самозалепващи етикети;
– Подматрачни конструкции и джобове за пружини;
– Приложения за монтаж.

Веган лепила

Нашият веган термотопим клас BAMFutura™ 43VE – вече се оказа успешен при няколко големи производители на храни и напитки. Този лепило за опаковки с V-Label и одобрено от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) е идеално за запечатване на опаковки и картонени кутии, тъй като е гарантирано, че работи добре по-специално върху обикновена, покрита или гофрирана основа.

Алкални измиващи се лепила

Нашите алкални лепила, които могат да се отмиват поддържат кръговата икономика и намаляването на пластмасата за еднократна употреба в бутилиращата индустрия. Бутилките могат да се използват повторно до 15 пъти, благодарение на пълното отстраняване на топлите лепила в процеса на измиване.

Повече за алкалните измиващи се лепила може да научите от следното видео:

Лепила за стабилизиране на палети

Използването на лепила за стабилизиране на палети позволява вашите продукти да бъдат безопасно транспортирани без необходимост от скъпи подложки и прекомерно количество пластмасово термосвиваемо фолио. Тази практика предлага чудесна възможност за намаляване на материалните разходи и пластмасовите отпадъци. Beardow Adams може да предложи избор от лепила, които да отговарят на вашите изисквания и здравина на свързване, за да отговарят на нуждите на вашия опакован товар и да бъдат както топли, така и лепила на водна основа.

Устойчиво свързване, съобразено с вас

Поддържането на тясна връзка с нашите клиенти помага на нашия лабораторен екип да тества субстратите и да дава съвети относно идеалното устойчиво лепило за вашето приложение. Ние непрекъснато разработваме нови класове – като се възползваме от развитието на суровините – и работим по устойчиви проекти от цял ​​свят, така че ако имате приложение, което изисква екологично чисто лепило, моля да се свържете с нас.