Какво трябва да имате предвид при избора си на топло лепило

Технологията за топло лепене непрекъснато напредва и предлага нови решения за редица приложения. За да получите най-подходящото лепило на най-добрата цена е важно е да разберете как различните фактори влияят на процеса на залепване. Ето някои от най-важните неща, които трябва да имате предвид, когато избирате вашия клас топло лепило.


Материали, които ще се свързват

Това е най-разбиращият се, но и един от най-важните фактори, които трябва да се вземат предвид при избора на топло лепило. Горещите стопяеми продукти действат чрез топене и след това охлаждане, като в крайна сметка се втвърдяват, за да образуват връзка между субстратите. Този процес използва както химическо, така и физическо свързване, така че е важно да разберете какъв метод на свързване изискват вашите субстрати.

Материали като необработено дърво, картон, хартия и тъкани ще се възползват от лепило с по-добри физически свойства на свързване поради тяхната порьозност, докато материали с ниска повърхностна енергия като полиолефинови пластмаси или стъкло ще се възползват от лепило с по-добри свойства на химическо свързване. Можете да прочетете повече за химическото и физическото свързване в нашия блог, където обясняваме разликата между двете.

Работно време и отворено време

Тези две времена вървят ръка за ръка. Работното време е времето, необходимо за завършване на целия процес на свързване на материалите. Отворено време е времето след нанасяне, през което лепилото все още може да се манипулира. Затова работното време ще повлияе на отвореното време, необходимо за степента на топене.

Ако отвореното време на лепилото е по-кратко от работното време, то ще започне да се втвърдява преди компресията, губейки лепкавостта си и е неспособно да образува здрава връзка. Това може да доведе до повреда на лепилото. Ето защо е важно да намерите топло лепило с отворено време, по-дълго от вашето работно време.

В опаковъчната индустрия производителите обикновено предпочитат по-кратки отворени времена, тъй като това означава, че могат много бързо да закрепят всяка кутия или кашон и да преминат към следващата, без да се налага никакво придържане. Обратно, приложенията за сглобяване на продукти може да предпочетат по-дълго отворено време за точно позициониране на материалите преди компресиране.

Така че, преди да закупите топло лепило е важно да разберете колко време отнема средно свързването на вашите компоненти след нанасянето на лепилото.

Температура на работната среда

Както бе споменато, топлите лепила се различават от разтворите на водна основа и разтворители по техния метод на залепване. Тъй като те трябва да настроят, температурата на средата, в която се използват, на свой ред ще повлияе на способността им да настроят правилно.

Общото правило е, че колкото по-топла е средата, толкова повече време ще отнеме на връзката да се втвърди напълно и обратно. Използването на неправилно топло лепило може да доведе до меки връзки заедно с по-дълги отворени времена и скорости на втвърдяване.

Някои класове топли лепила са предназначени за по-топли условия, докато други са формулирани да оцелеят при много по-ниски температури. В много случаи това влияе на техните температурни настройка и точки на омекване. Това може да не доведе до разрушаване на лепилото или кохезията, но може да доведе до движения на субстрата поради вече омекотената връзка.

Температура на приложение

Тази точка е тясно свързана със залепените материали. Специфични субстрати изискват по-висока температура, за да образуват силна връзка, докато други изискват по-ниска температура, за да се избегне изгаряне или топене.

Всяка горещо стопяема формула ще има препоръчителна температура на нанасяне, която е свързана с идеалната производителност. Използването на тези топли лепила при по-висока или по-ниска температура може да доведе до лоша функционалност по отношение на предназначението им.

Например, някои модели “ниско температурни” лепила са формулирани да работят при 130°C. Нанасянето им при “обичайни” температури на топене (около 195°C) ще ги направи с много нисък вискозитет и ще компрометира способността им за свързване. Подобно състояние лесно се разпознава по силното задимяване и при повечето лепила е съпроводено със силна миризма и овъгляване на лепилото.

Обратно, използването на лепило при по-ниска от препоръчаната от производителя температура ще попречи на работата му, тъй като по-високата топлина води до повече енергия, налична за свързване. В този случай се появяват “конци” и връзката между субстратите много лесно се нарушава.

Лепилен размер

По-специфично за топлите лепила е как размерът на лепилото ще повлияе не само на формулировката, която можете да използвате, но и на вида на апликатора, от който се нуждаете.

Например лепилата Tecbond на Power Adhesives в 43 мм шайби позволяват на потребителите да подобрят производителността си, като същевременно позволяват разнообразни формулировки, които не биха работили в традиционен 12 мм пръчки. Класове 265, 266 и 267 на Tecbond се предлагат само в 43 mm пулверизатори, тъй като техният състав на суровината ги прави твърде меки в 12 или 15 мм формат на пръчка.

За повече техническа информация относно гамата топли лепила и решения за специфични процеси, моля свържете се с нашия екип по продажбите.