6 разлики на чувствителните на натиск лепила

Предлагали ли са ви „чувствително на натиск топло лепило“? Чудите ли се какво ги прави различни от обикновените стопяеми продукти?


Ето техните 6 ключови разлики:

1. Отворено време

Чувствителните на натиск топло стопяеми продукти (Pressure sensitive adhesives – PSA) остават лепкави, така че имат неограничено отворено време в сравнение с конвенционалните топли лепила. Тази функция обикновено се използва в производството на ленти за опаковане и етикети, където освобождаващата подложка предпазва покритието на лепилото, докато е готово за употреба.

След това подложката се отлепва, оставяйки лепкава повърхност за залепване. Той все още е ефективен много месеци след нанасяне на лепилото, оттук и описанието „неопределено“ отворено време.

2. Твърдост

Поради съставните си части, чувствителните на натиск лепила обикновено са по-меки от конвенционалните топли лепила. Това, и присъщата им лепливост, представляват предизвикателство при производството им, тъй като те не могат да бъдат направени като пастили, перли или гранули, защото всички те биха се свързали заедно в една маса.

Един често срещан начин за производство на тези продукти е коекструдирането на лепилата във филмова торбичка, известна като възглавница. Това ги прави лесни за боравене, тъй като външността на торбичката няма лепкавост и филмът просто се разтапя при загряване в резервоара.

3. Адхезия

Начинът, по който се залепват чувствителните на натиск лепила е доста различен от конвенционалните топли лепила лепила. Много често неполярни повърхности, които биха се оказали трудни за конвенционалните топли лепила, могат да бъдат залепени с чувствителните на натиск

4. Нишки

Обикновено чувствителните на натиск топли лепила са с по-висок вискозитет от традиционните топли лепила. Затова те са прословути със залепването си, когато се нанасят през малки дюзи.

Това се дължи на тяхната реология. Но конвенционално топли лепило се нанася като струя чрез дюза, може да се получат големи “конци” от изстинало лепило, което да създаде значително главоболие за производствения екип.  Освен недостатъчно доброто залепване на субстратите, натрупаният лепкав остатък върху транспортните ленти и направляващите релси на производствената линия, са трудни за почистване. По-неприятното е, че те могат да доведат и до сериозни повреди на оборудването ви.

5. Термична стабилност

Повечето чувствителни на натиск топли лепила са по-малко стабилни на топлина от техните конвенционални братовчеди. Отново това се дължи на техните съставни части.

Съдържанието на каучук се разгражда при повишени температури, което води до намаляване на вискозитета, защото структурата се разпада. Интересно е, че това контрастира с конвенционалните топли лепила, които са склонни да повишават вискозитета си, докато се разграждат.

6. Приплъзване

Едно недостатъците на чувствителните на натиск топли лепила е опасността от приплъзване, защото те са меки и съдържат по-големи количества масло. Те приплъзват по-лесно и имат по-ниска температура на разрушаване на връзката. Приплъзването се получава, когато мястото на залепване е подложено на напрежение. Вероятността създадената връзка да се разруши се увеличава при повишаване на температурата и времето, през което мястото е подложено на напрежение. В крайна сметка това може да доведе до разрушаване на връзката.

Този недостатък обаче понякога е много удобен за производителите. Особено при етикетиране на напитки в PET в топли страни. Поради по-високите температури на околната среда, течностите увеличават обема си след като са бутилирани и етикетирани. В крайна сметка това води до разширяване на бутилките и ако етикетите са залепени с окончателно втвърдило се лепило разширението на бутилките в крайна сметка ще доведе до скъсване на етикета или отлепването му. Ако обаче е ползвано лепило с остатъчна лепливост, етикетът ще приплъзне при разширяването на бутилката, но ще остане здраво залепен на мястото си.

Ако посочените свойства са ви заинтересували или имате допълнителни въпроси, моля да се свържете с нас за да ви помогнем.