Избор на правилното лепило за кантиране

Когато планирате да закупите топло лепило за кантиране, трябва да вземете под внимание много въпроси. От една страна, ще помогне ли лепилото за постигане на по-добро покритие с невидима лепилна линия, която е приятна за окото и ще отговори ли на нарастващите очаквания на потребителите за по-добра устойчивост на топлина и влага, по-специално за мебели за кухни и бани?

Устойчивост, чрез разработки на био основа и промени в производителността – дали лепилото ще подобри времето за работа на производството или, алтернативно, ще увеличи броя на спиранията на линията,  също трябва да се вземат предвид.

За да ви помогнем в търсенето на правилното лепило, ние разделяме някои от ключовите фактори, на които трябва да обърнете внимание.


Какви видове лепила за кантиране се предлагат?

Повечето кантове се залепват с помощта на топли лепила, които се предлагат в няколко различни технологии, всяка със своите предимства и недостатъци.

Лепилата EVA (етилен-винил ацетат) и mPO (металоцен) са подходящи за широк спектър от приложения и се предлагат в класове с пълнители и без пълнители, предлагайки избор между по-голям пробег или по-ниски първоначални разходи.

Междувременно видовете PO (полиолефин) и PUR (реактивен с полиуретан) предлагат по-висока устойчивост на топлина и по-силна връзка, въпреки че PUR моделите те изискват по-дълго време на втвърдяване и могат да имат по-кратък срок на годност.

Какво друго може да предложи правилното лепило?

Всеки клас лепило предлага своите предимства: доброто топло лепило ще осигури необходимата здравина на свързване, подходяща за субстрата за кантиране. То също така ще предложи необходимата устойчивост на топлина и влага, за да осигури сигурност на свързването при предизвикателни приложения: кухненските мебели, например, често са близо до непрекъснато нарастващ брой уреди, като множество фурни, фритюрници и кранове за вряща вода.

Индивидуалните степени могат да бъдат подходящи както за бавни, така и за бързи линии, като определени степени са подходящи и за двете – важно съображение, когато различните машини за кантиране работят с различни скорости.

И с непрекъснато нарастващия брой материали, използвани за кантиране, лепилата трябва да са съвместими с различни основи, което позволява на производителите свободата да включат най-новите кантиращи материали.

Допълнителна стойност може да се намери в лепила, които са чисти и термично стабилни, което намалява времето за престой на производството, ограничава разходите за поддръжка и повишава ефективността на ресурсите и в крайна сметка повишавайки общата производителност.

И накрая, вече са налични нови топли лепила на биологична основа, които позволяват на производителите да свързват устойчиво кантовете на мебелите си и да отговорят на нарастващите изисквания на потребителите и марките за екологично чисти мебели.

Съображения за настройка

За да извлечете максимума от топлото лепило, струва си да разгледате някои насоки за неговото приложение: лепилото трябва да се нанася в равномерен, непрекъснат слой и с дебелина, подходяща за материала. Твърде много лепило и излишъкът може да се размаже извън фугата, а също така ще увеличи отвореното време на лепилото.

Ако сменяте кантиращите материали, важно е да проверите съвместимостта с лепилото, за да осигурите постоянно залепване.

Ако търсите лепило за вашата машина за кантиране и бихте искали повече информация за гамата топли лепила на Beardow Adams, свържете се с нас чрез уебсайта ни или изпратете имейл на: office@interglue.eu