От какво е направено топлото лепило?

Когато става въпрос за избор на лепилна технология, може да е полезно да разберете от какво е направено лепилото, което използвате. Топлите лепила набраха популярност през последните години, до голяма степен поради техните усъвършенствани полимерни формули, които им позволяват лесно да бъдат персонализирани за различни приложения и индустрии като опаковане, етикетиране, строителство, дървообработване и хигиена на нетъкан текстил, за да назовем само малцина.

В тази статия ще разгледаме състава на топлите лепила и как той влияе върху техните възможности за работа и ефективност.


Топлите лепила са 100% твърди термопласти, които се нанасят в разтопено състояние, образувайки връзка при охлаждането им. Тъй като те трябва да загубят само топлина, за да се втвърдят, втвърдяването е много бързо в сравнение със загубата на носещи течности, използвани в лепилата с разтворители, на водна основа или на основата на нишесте. Освен това, те не изискват зони за сушене, което спестява място. Не се нуждаят от специални системи за извличане и възстановяване за отстраняване на вредните летливи органични съединения по време на процеса на нанасяне.

Състав на топлото лепило

Топлите лепила обикновено се състоят от пет основни съставки: полимери, пластификатори, смоли, восъци/масла и антиоксиданти – всички те играят различни роли, но трябва да са напълно съвместими един с друг, за да работи лепилото по предназначение.

Полимери

Разглеждани като гръбнакът на формулата, полимерите осигуряват здравината и гъвкавостта, които са от съществено значение за ефективността на лепилото. Често се използват различни видове полимери, обикновено те включват етилен винил ацетат (EVA), термопластична гума, металоцен (mPO) и аморфен поли алфа олефин (APAO). EVA лепилата са известни със своята гъвкавост и съвместимост с много видове восъци и масла. Металоцените са идеални за усъвършенствано залепване, където се изисква подобрена прецизност, пробег и температурни характеристики. Затова тез два вида са най-често използваните в съвременните топли лепила.

Увеличаването на силата на полимера във всяка формула ще повиши неговия вискозитет и гъвкавост, както и ще повлияе на неговата устойчивост на топлина и химикали.

Смоли

Придаването на лепкавост е основната функция на смолите, позволявайки на лепилото да образува първоначалната връзка между субстратите, поради това, че смолата има точка на омекване над стайната температура. Лепкавите смоли също влияят на много важни характеристики на лепилото: неговата стабилност, цвят, миризма и устойчивост на топлина се влияят от количеството, вида и съвместимостта на смолата, използвана във формулата.

Пластификатори

Действайки като втори основен полимер, пластификаторите могат да се добавят, за да компенсират основните смоли, които са прекалено твърди, осигурявайки на лепилото по-голяма гъвкавост и обработваемост. В крайна сметка това подобрява омокрянето и намалява вискозитета на топлите лепиле.

Восъци/масла

Парафинът, микро и синтетиката са често срещани видове восъци и масла, които се използват като разредители в състава на топлите лепила. Те помагат да се контролира отвореното време (времето, необходимо за образуване на връзка) и скоростта на свързване (колко бързо се образува връзка с приемлива якост) на лепилата, характеристики, които трябва да бъдат съобразени с точните изисквания на производството. Восъците и маслата също оказват влияние върху устойчивостта на топлина и намаляват вискозитета.

Антиоксиданти

Малки количества антиоксиданти се добавят към състава на лепилата, за да поддържат термичната стабилност и да предпазят топлите лепила от разграждане по време на техния срок на годност и приложение, което може да се случи, ако лепилата се държат при повишени температури твърде дълго. Антиоксидантите не влияят върху физическите или адхезивните свойства на топлите лепила.

Други добавки

Други добавки, като пълнители, UV, пигменти, багрила и стабилизатори, могат да се добавят към формулите за фина настройка на определени свойства, осигурявайки стабилност срещу излагане на светлина, в случай на UV лъчи или за промяна на вискозитета, отвореното време и времето за нанасяне, както в случая с пълнителите.

Ако желаете допълнителна информация, можете да посетите нашата статия за технологиите за топло лепене или да се свържете с нас.