За какво се използват топлите лепила?

От опаковки до пелени, дървообработване до етикетиране и много повече, топлите лепила играят важна роля в безброй индустрии и приложения по целия свят. Осигурявайки ценни ползи за продукта и производителността, те продължават да се развиват като технология за свързване, заменяйки други лепила и техники за закрепване.


Ако разнообразието е силна страна, тогава топлите лепила са една от най-силните технологии за свързване на пазара днес. Почти безкрайните опции за персонализиране, благодарение на тяхната усъвършенствана полимерна основа, и съвместимост с големи обеми, автоматизирани продуктови линии, както и устойчивостта на ниски и високи температури, ги прави невидим, но жизненоважен компонент в милиони продукти.

Освен това, липсата на потенциално токсични летливи органични съединения и нарастващата наличност на топло стопяеми материали на био основа ги правят безопасна и устойчива опция за залепване.

Обичайни приложения на топли лепила

Храни и напитки

Защитата на храната от разваляне или замърсяване е основната функция на опаковката и лепилата, които я свързват. Поради липсата на летливи органични съединения, които в противен случай биха могли да мигрират от опаковката към нейното съдържание, топлите лепила са популярен избор за кутии със зърнени култури, кашони, чаши за кафе, хартиени торбички, хартиени пакети за захар, брашно и други хранителни продукти, както и гъвкави опаковки.

Лепила за запечатване на кутии и кашони

Често променящите се дизайни и материали на опаковките изискват лепило, което е еднакво иновативно по своята формула и работни характеристики, докато растящите потребителски изисквания за „по-екологични“ опаковки налагат наличието на устойчиви топли лепила, например от растителни суровини или веган сертифицирани. Производителите на крайни продукти разчитат на топло стопяеми продукти, за да се справят успешно с тези предизвикателства.

Самозалепващи се ленти

Чисто, рентабилно и практично: лесно е да разберете защо самозалепващите се ленти са популярни в опаковките, маскирането, здравеопазването, автомобилостроенето, електрониката и много други индустрии. Но с нарастващото приемане идва все по-голям брой нови приложения и материали – ето защо чувствителните на натиск лепила (PSA) трябва да осигурят залепване върху трудни, неравномерни или неравни повърхности.

Опаковки за електронна търговия

Никой не иска да получи повреден пакет. Потребителите имат високи очаквания, когато пазаруват онлайн и очакват бързи и безопасни доставки, които защитават покупките им, изживяване при разопаковане, което ще насърчи повторните покупки. Чувствителните на натиск лепила за специфично приложение са от ключово значение за осигуряване на трайна връзка както за постоянни, така и за подвижни приложения, както в твърди, така и в гъвкави опаковки.

Етикетиране на контейнери

Схемите за рециклиране и повторна употреба на бутилки и контейнери стават все по-важни с правителствата, потребителите и марките, които искат да намалят броя на продуктите за еднократна употреба и произтичащите от тях отпадъци. Развитието на алкалните миещи се топящи се лепила и наличието на различни технологии за лепило на водна основа правят това възможно – осигурявайки трайна връзка, която държи етикетите добре на място през целия живот на продукта, докато не бъдат лесно измити в края на употребата на продукти.

Подвързване на книги и печатни издания

Въпреки прогнозите за загиването на печатните издания, книгоиздаването остава здрава, макар и променяща се индустрия, където печатът при поискване и по-бързите производствени скорости представляват все по-големи предизвикателства за лепилата: необходими са силни връзки, които се справят с тежки хартии и картони, хромирани, лакирани и ламинирани повърхности и бързо втвърдяване, за да се избегне размазването на оборудването по време на изрязване и да се осигури необходимата сила на издърпване на страницата, за да задоволят както читателите, така и принтерите.

Нетъкан текстил и хигиена

Пандемията на Ковид отмина и търсенето на защитни маски драстично намаля, но продажбите на други видове нетъкани артикули като бебешки пелени, продукти за женска хигиена, продукти за инконтиненция и продукти за лична хигиена като мокри кърпички, нараства от година на година. Успоредно с тях се увеличават и очакванията за подобрена функционалност: по-добро предотвратяване на течове, както и по-тънки, по-дискретни продукти, например. Приложенията от нетъкан текстил разчитат на топло стопяеми материали, за да отговорят на тези променящи се нужди и да доставят продукти, които предлагат правилните нива на прилягане, комфорт, абсорбция, задържане и дишане.

Дървообработване и производство на мебели

Топлите лепила свързват различни дървени части, като се използват за кантиране, опаковане на профили, меко формоване и приложения за ламиниране и още много други дейности в обработването на дървесината. Ключът към тяхното представяне е устойчивостта на влага и топлина, за да се предотвратят щети от злополуки и разваляне и непрекъснато нарастващия брой уреди в кухните, например – както и осигуряване на висококачествено, ефективно и устойчиво свързване.

Лепила за автомобили и транспорт

Помагайки за рационализиране както на производствените процеси, така и на дизайна на превозното средство, лепилата играят голяма роля за намаляване на сложността, разходите и потенциала за корозия и умора, които обикновено се свързват с механичните крепежни елементи. Производителите все повече разчитат на топлите лепила за свързване на редица материали в стремежа си за по-безопасен, по-лек и по-естетичен дизайн на автомобила.

Матраци и пружини в джобове

Технологията на матраците напредна значително през последните години. Клиентите могат да избират между дизайни с отворена пружина, мемори пяна, хибридна пяна, латекс и джобни пружини. Всеки един от може да се произвежда както на ръчни, така и на автоматизирани линии, изисква различно лепило със собствена спецификация за ефективност. Освен това националните и международните разпоредби относно битовите отпадъци означават, че от производителите се очаква да инвестират в технологии за рециклиране, както и в устойчиви продукти, като например напълно рециклируеми джобни пружини.

Бяла и черна техника

За да произвеждат всичко от хладилници до перално оборудване, климатици и съдомиялни машини и много други обичайни домакински продукти с различни инженерни материали в различни приложения, които включват запълване на уплътнения и празнини, свързване на компоненти и уплътнения с пяна на място, производителите разчитат на топли лепила. Те продължават да заменят традиционните техники за закрепване, като помагат за намаляване на вибрациите и шума в уредите, предотвратяват течове и повишават производителността на производството.

Адхезивна опора: изпитания и одити на място

За успешно осигуряване на необходимата производителност на залепване, независимо от индустрията, важно да се поддържат възможности за връзка с техническа служба, която може да консултира производителите и да им помогне да извлекат най-доброто от своето лепило.

Специализираните сервизни екипи на Beardow Adams имат богат опит както в секторите на лепилата, така и в машините, работят в тясно сътрудничество с производителите, за да гарантират, че постигат възможно най-добрата стойност от своите машини за горещо топене, оборудване и производствени линии.

От пробна и стартираща поддръжка до „ненатрапчив“ одит на място и дистанционен одит, програми за оптимизиране на лепилата и бърза обработка на техническия анализ на материалите, ние се стремим да предоставим плавен, непрекъснат набор от услуги, които насърчават използването на лепила и ефективността на сайта печалби.

За допълнителна информация се свържете с нас.