Какво е лепило с остатъчна лепливост?

Днес лепилата с остатъчна лепливост или чувствителните на натиск лепила (PSA) играят уникална роля в много индустрии. Те се използват за производство на ленти, етикети и покрития в различни индустрии като автомобилостроенето, здравеопазването и опаковането. С бума на електронната търговия, което разчита на гъвкави и твърди опаковки, запечатани с чувствителни на натиск лепила, се очаква търсенето на PSA да продължи през следващите години. В този блог ще разгледаме какво определя чувствителното на натиск лепило, как работят, различните видове, както и основните им предимства.


Какво е лепило с остатъчна лепливост?

Лепилата с остатъчна лепливост са универсална технология за залепване, дефинирана от тяхната постоянна лепкавост, чистота и лесни за използване свойства. Приложени с лек натиск от машина или на ръка, те могат да образуват връзка, както за временно, така и за постоянно приложение.

За разлика от други лепила, тяхната естествена еластичност им позволява да се движат и огъват по време на употреба, да абсорбират и след това да разсейват енергията при удар. Това ги прави страхотни за защитни затваряния, както и за индустриални употреби като свързване на компоненти в автомобилната индустрия, например.

PSA могат да бъдат формулирани така, че да имат висока или ниска лепливост, вградена кохезивна якост, температурни характеристики и чисти свойства при щанцоване.

Как действа лепилото с остатъчна лепливост?

Те се нанасят с натиск, така че за разлика от други лепила, не реагират, не изискват вода, разтворител или топлина за активиране на лепилото. Предварително изсушената им природа ги прави невероятно лесни за използване – просто обелете и залепете.

Работейки добре при стайна температура, някои чувствителни към натиск могат да загубят своята лепливост при ниски температури и да намалят якостта си на срязване при високи температури, въпреки че това може да бъде преодоляно с най-новите, усъвършенствани формули.

Освен това трябва да се имат предвид повърхностните фактори, когато се използват чувствителни на натиск субстрати, които са гладки, с добра повърхностна енергия и без замърсители, ще подобрят работата си.

Видове лепила с остатъчна лепливост

Обикновено формулирани с гумена, акрилна или силиконова основа, лепилата с остатъчна лепливост се използват както за постоянни, така и за временни приложения.

За постоянни приложения като автомобилна изолация и звукоизолиращ монтаж, те осигуряват по-лека и по-здрава алтернатива на крепежни елементи и фиксиращи елементи. Други приложения включват етикети за безопасност и дори капани за насекоми.

Временните приложения, предназначени да оставят повърхностите без остатъци, включват опаковъчни ленти, декориращи ленти, фолиа за повърхностна защита, затваряне на чанти и пликове, лепящи се бележки и материали за грижа за кожата като пластири, лейкопластири, атлетични ленти и ЕКГ електроди. Те могат да бъдат проектирани да се залепват и отлепват многократно или да осигуряват разрушителна връзка за сигурност и увереност.

Освен това лепилата с остатъчна лепливост могат да бъдат разработени да бъдат по-меки, за по-бърз поток и здравина на свързване, или по-твърди, предлагащи по-силна якост на свързване и повишена производителност при високи температури, в зависимост от изискванията на приложението.

Предимства на лепилото с остатъчна лепливост

Лепилата с остатъчна лепливост позволяват на бизнеса да максимизира опциите за дизайн, да подобри производителността на продукта и да повиши производителността. По-долу са изброени причините, поради които производителите трябва да използват чувствителни на натиск в своя бизнес и веригите за доставки:

  • Лесно нанасяне: ленти или самозалепващи се покрития могат да се поставят във фабрика и след това да се залепят на място чрез просто отлепване и залепване, спестявайки време и намалявайки разходите за труд.
  • Естествена еластичност: високоеластичното, нетвърдо свързване им позволява да се движат и огъват със субстратите, абсорбират удари и поемат температурните промени, например при етикети на надути PET бутилки с напитки. Те също така неутрализират вибрациите.
  • Свързват различни материали: високоеластичните свойства на PSA им позволяват да превъзхождат при свързването на различни материали, като метали към пластмаса, пяна към картон или дърво към стъкло.
  • Прецизно приложение: използването на конвертирани или щанцовани форми може да доведе до по-точно поставяне и да позволи автоматизация на нанасянето им.

Обобщаване

Широката производителност и адаптивност на лепилата с остатъчна лепливост ги прави основна технология за свързване за все по-голям брой индустрии и приложения по света. За да се възползвате напълно от техните уникални експлоатационни свойства, е изключително важно да изберете правилното лепило, като вземете предвид приложението, субстратите, околната среда и желания живот на продукта.

За допълнителна информация относно гамата чувствителни на натиск лепила на Beardow Adams изпратете имейл на: office@interglue.eu