Как се правят топлите лепила?

Индустриалните топли лепила се използват по целия свят, почти навсякъде – от запечатването на опаковки и картонени кутии до сглобяването на компоненти в автомобилната индустрия. Но как се правят?

С над четиридесет години опит в производството на промишлени лепила, специалистите на Beardow Adams заедно глобалните им партньори обясняват някои от ключовите етапи в производствения, за да гарантираме, че клиентите ни получават възможно най-доброто средство за залепване.


Избор на суровини за производство на топли лепила

Полимери, смолисти прилепващи вещества, масла и восъци, специални добавки и антиоксиданти се използват за направата на топлите лепила.

Като гръбнак на топлото лепило, полимерите осигуряват здравина и химическа устойчивост. Етилен винилацетат (EVA) и металоцен (mPO) обикновено са най-използваните полимери.

EVA предлагат добра съвместимост с много видове восъци и масла и се предлагат в различни степени, докато металоценовите полимери могат да предложат подобрена прецизност, по-добър пробег и повишена производителност при високи и ниски температури.

Междувременно смолите придават лепливост и модифицират основния полимер. Те могат да бъдат както на основата на петрол, така и на естествени продукти, най-често производните на колофоновата киселина и нейните естери, които обикновено се добиват от дървета или като страничен продукт от производството на хартия. Това предлага отлична възможност за увеличаване на съдържанието на био основа в топлите лепила.

Маслата и восъците променят вискозитета и точката на омекване и ще влияят на точката на топене на продукта, докато прекомерното окисляване се предотвратява чрез добавянето на антиоксиданти.

При чувствителните на натиск (PSA) топли лепила, или по-популярни като лепила с остатъчна лепливост, се използват и пластификатори за подобряване на гъвкавостта, намаляване на вискозитета и подобряване на омокрянето, противодействайки на ефектите на прекалено твърдите основни смоли.

Формулиране на топлите лепила

Въпреки че всички материали имат своя собствена уникална роля в характеристиките на приложение на лепилото и свойствата на обработка, за да успее формулата, те трябва да са съвместими един с друг.

Например, увеличаването на съдържанието на полимер ще подобри здравината и вискозитета на лепилото и ще намали неговото отворено време, докато увеличаването на дела на смоли ще има обратния ефект; но само чрез стриктно изпробване на формули, с помощта на най-новото оборудване, комбинирано с експертни познания за формулите може да се постигне правилният баланс на материалите.

Изпробването също така позволява формулите да бъдат проверени спрямо субстратите на клиентите, за да се предоставят точни препоръки за степени на топене, както и да се персонализират лепилата за нови приложения.

Отношенията с доставчиците на материали са от решаващо значение, за да се гарантира, че формулите се възползват от най-новите технологии за полимери и смоли, особено материали, които предлагат подобрена устойчивост.

Смесване на компоненти по време на производство на топлите лепила

Претеглянето и зареждането на суровините в съдовете е началото на производствения процес. Всяка партида варира по размер в зависимост от производствената линия и нуждите на клиентите и може да отнеме няколко часа за смесване.

Материалите се добавят към миксера чрез зареждащ бункер, обикновено в определена последователност. Например: восък и антиоксиданти за начало, след това, след като се разтопят напълно, се добавя полимерът, последван от смолата, след като EVA или металоценът се смесят напълно. Това гарантира, че всички материали са напълно разтопени и консистенцията на продукта е точно търсената преди да се премине към следващия етап на производството.

Веднага след като всички материали се разтопят и смесят, продуктът се филтрира и изпомпва в съд за съхранение, преди да бъде филтриран отново. След това се оформя и охлажда в желания формат.

След това вече студеното лепило се пресява, преди да се опакова в съответните чували, торби или кутии.

Разпространение на лепила по целия свят

Веднъж опаковано, лепилото се изпраща до клиентите на Beardow Adams или глобалните партньори, разположени по целия свят.

Предлагайки местна поддръжка и обслужване, глобални партньори предоставят препоръки за степен на топене на базата на клиентски приложения, производствена среда и продължителност на живота на продукта.

Те могат също така да предложат помощ при отстраняване на неизправности – помагайки за справяне с често срещани проблеми като конци от лепилото, поява на дим, мирис или разрушаване на връзката, което може да възникне поради промени в субстратите, условията на околната среда или промени в настройката на машината.

Промишлени потребители на топли лепила

Използването на висококачествени суровини и формулирането им, за да осигурят правилния баланс на характеристиките, гарантира, че нашите лепила не се овъгляват или разграждат в резервоарите за стопяване на машините и работят чисто по време на производството. Това свежда до минимум спиранията на линията за почистване или повреда и по този начин подобрява ефективността на производството. Превъзходният пробег и намаляването на отпадъците междувременно помагат за подобряване на крайния резултат.

Ефективността на продукта се облагодетелства от трайни връзки, които са проектирани да се справят с предизвикателни условия, гарантирайки, че целостта на марката е защитена през целия живот на продукта.

За допълнителна информация или организиране на проби на нашата гама топли лепила се свържете с нас.