Топлите лепила заменят ли механичните крепежни елементи? Как нашите лепила могат да ви помогнат да подобрите производителността на продукта и производствените процеси

Производителите забелязват предимствата на използването на лепила пред механичните крепежни елементи. Лепилата не увреждат повърхността, разпределят напрежението равномерно по дължината на връзката, намаляват теглото на продукта и позволяват на производителите да увеличат скоростта на производство. Нашите топли и чувствителни на натиск лепила се използват успешно в широк спектър от индустрии, свързвайки различни приложения от изолационни материали до автомобилни части.


Преходът от използването на механични крепежни елементи към залепване с лепило

Лепилата се използват в почти всяка индустрия. И все пак транспортните индустрии, включително аерокосмическите, автомобилните и морските производители, са водещи в приемането на най-новите адхезивни технологии. Тези индустрии осъзнаха, че лепилата са по-добри за околната среда и могат да намалят разходите, времето и теглото, като същевременно запазват и/или подобряват производителността.

Производителите разпознават кога да изберат лепила пред механични крепежни елементи, като търсят индикатори в производствения процес и околната среда на продукта. Примери за някои важни индикатори са, когато трябва да се свържат различни метали и сглобките им да бъдат изложени на термичен цикъл. Лепилата се предпочитат, когато продуктите ще бъдат изложени на вода и/или химикали, които могат да повредят или да проникнат в други механични крепежни елементи.

Друга популярна причина да изберете лепило за механична закопчалка е да намалите теглото на готовите продукти. За транспортната индустрия намаляването на теглото е много важно. Лекото намаляване на теглото на самолета води до значително намаляване на оперативните разходи през целия живот на самолета. Намаляването на теглото на колите и лодките може да доведе до значителни икономии на гориво. Всяко намаляване на теглото може да направи продукта по-преносим, ​​да намали разходите за доставка и да позволи инсталирането на допълнителни съставни части, които дават на продукта нови способности и/или конкурентно предимство.

Предимства на използването на горещо лепило

Намаляване на разходите

Спестяването на разходи от използването на лепило може да се реализира по няколко начина:

– Лепилата предлагат по-ниски разходи за материали за приложение от механичните крепежни елементи.
– Използването на лепила намалява разходите за поръчка, доставка и наличност. Вече няма нужда да складирате винтове и болтове с различни форми и размери.
– Разходите за труд за нанасяне на лепила могат да бъдат по-малко, отколкото за други методи за закрепване.

Намаляване на времето

Топлите лепила са предпочитани от много производители, защото могат да се охладят бързо и да изсъхнат почти мигновено, за разлика от лепилата на водна основа и на основата на разтворители, осигурявайки ултра бърз метод на залепване. Това дава възможност на производителите да увеличат скоростта на своите производствени линии, което прави целия производствен процес по-ефективен. Това е може би едно от най-големите преимущества на лепилата. Освен това резервоарите за топене на лепилата могат лесно да се включват и изключват или дори да се оставят в режим на готовност, без да е необходимо напълно да се почиства или промива системата – още една производствена печалба.

Намаляване на теглото

Механичните крепежни елементи съдържат метал, а металите са тежки в сравнение с леките полимери на лепилото. Дори най-малките метални компоненти добавят значително количество тегло, когато са необходими няколко от тях. Лепилата могат да бъдат много по-леки от механичните крепежни елементи – до 15%. Освен това те помагат за втвърдяване на отделните компоненти, като механичното напрежение се разпределя равномерно по цялата дължина на връзката, докато други механични крепежни елементи фокусират напрежението в точките на свързване. Тази концентрация на напрежение създава проблеми за субстратите, като изисква целият компонент да бъде по-дебел или се нуждае от допълнителен материал за поддържане на напрежението, фокусирано върху всяка точка.

Топли се лепила Beardow Adams

Ние предлагаме две гами топли лепила, които са подходящи за използване в строителната и автомобилната промишленост: гамата Prodas™ и гамата чувствителни на натиск Pressen™.

Prodas™

Нашата гама Prodas от високоефективни топли лепила постави нови стандарти в сглобяването на продукта и покрива изискванията на дизайнери и инженери в производството на домашни, търговски и промишлени продукти.

Лепилата осигуряват на производителите висока адхезия, устойчивост на висока температура и способност за чисто и сигурно залепване към повечето инженерни материали. Лепилата Prodas можете да намерите в:

– Филтри и филтриращи продукти;
– Разстояние между опаковки на плочки;
– Уплътнение;
– Конструкция и изолация;
– Монтаж на матраци и мебели.

Топлите лепила позволяват на производителите значително да подобрят качеството и външния вид на продукта, тъй като могат да се откажат от пирони, винтове и други грозни фиксатори.

Като пример, нашите лепила за филтърната индустрия помогнаха за осигуряването на по-чист въздух и функционални филтриращи продукти. Освен това те се използват за разделяне на фаянсовите плочки, за да се защити повърхността им. Лепилата са направени от материал, който не оставя петна, тъй като върху декорираните повърхности не трябва да остават никакви остатъчни следи, осигуряват достатъчна адхезия, за да останат на място по време на производствения процес, съхранение и транспортиране и са лесни за отстраняване при употреба.

Pressen™

Нашите чувствителни на натиск топли лепила Pressen се използват за производство на самозалепващи се ленти, етикети, капачки, уплътнителни ленти, изолация и други самозалепващи се покрития. Само с лек натиск от машина или на ръка, чувствителните на натиск материали могат да образуват връзка и да се използват за временни и постоянни приложения. Наличието на материали на био основа ги прави устойчив вариант за залепване.

Естествената еластичност на чувствителните на натиск лепила им позволява да се движат и огъват по време на употреба, да абсорбират и след това да разсейват енергията при удар. Това ги прави страхотни за затваряне на продукти с гарантиране на сигурност, както и за промишлена употреба. Освен това позволява на чувствителните на натиск лепила да превъзхождат в свързването на различни материали като метали към пластмаса, пяна към картон или дърво към стъкло. Свързването на такива материали може да се извърши по различно време и на различни места: ленти или самозалепващо покритие могат да се поставят във фабрика, след което да се залепят на място – просто чрез обелване и залепване.

Лепилата Pressen се използват например за изолация, която включва разнообразна гама от субстрати. Нашият Pressen 2007 е идеален за залепване на гипсокартон към изолация, тъй като има добри характеристики при ниски температури и осигурява добро ниво на адхезия върху различни основи. Автомобилната индустрия използва нашите чувствителни на натиск лепила за залепване и сглобяване на пяна, акустични и вибрационни амортизиращи мембрани, самозалепващи изолатори на намотки, водоотливници и уплътнения.

Ако искате да научите повече за това как нашите горещи лепила могат да работят във вашите приложения, моля, свържете се с нас.