Най-доброто ръководство за лепила на водна основа

Лепилата на водна основа са само една от многото технологии за залепване налични днес. Използвани в приложения в безброй индустрии, но най-често в секторите за етикетиране с хартия, дървообработване, автомобилостроене и нетъкан текстил, те предлагат много предимства за потребителите и околната среда.

За да разберете напълно предимствата на лепилата на водна основа и защо те могат да бъдат подходящи за вашето собствено приложение е важно да видите как работят, да оцените различните химикали и да идентифицирате най-добрите практики за поддръжка и боравене, когато използвате такива лепила.


Какво представляват лепилата на водна основа?

Доставени като предварително смесени разтвори или сухи разтвори, които след това се смесват с вода преди нанасяне, те се нанасят в течна форма, като водата действа като носител, за да се осигури правилното покритие на основите.

Изпаряването или абсорбирането на водата в субстратите оставя лепилната основа зад себе си, което й позволява да образува връзка. Този процес на втвърдяване означава, че е важно поне един от субстратите да е порест – позволявайки на водата да излиза или да се абсорбира. Тъй като този процес може да отнеме няколко часа, в зависимост от формулировката, е необходима добра лепливост, за да се поддържа първият контакт между субстратите, както и процесът, който потенциално изисква сушилни пещи.

Течният характер на лепилото прави някои мокри лепила по-податливи на излишна влага и вода, което може да повлияе отрицателно на ефективността на свързването чрез допълнително време за втвърдяване и намалена цялост на свързването. В допълнение, много видове мокри лепила имат ограничен срок на годност в сравнение с други лепилни технологии.

Обратно, мократа основа на лепилото означава, че е лесно да се почисти от оборудването и в някои случаи поддържа мерки за опазване на околната среда. Например, като позволи лесно измиване и повторна употреба на етикетирани стъклени бутилки, които са залепени с лепило на водна основа, като част от движението към кръгова икономика.

Лепилни технологии на водна основа

Както синтетичните, така и естествените полимери от растителни източници (декстрин и нишесте) и протеинови източници (казеин), могат да се използват като основа за лепила на водна основа.

Всяка опция носи със себе си специфични свойства, които влияят върху това как може да се използва продуктът и в какви приложения.

– Лепила на основата на декстрин и нишесте. Популярни в хартиената промишленост, тези лепила са много издръжливи със специфични материали, но поради тяхната растителна основа могат да се разпаднат, когато са изложени на влага. Те са може би най-екологичните от всички водоразтворими лепила, тъй като са на биологична основа, биоразградими и компостируеми.

– Лепила на основата на казеин. Те осигуряват здрави връзки, но с относително дълго време на втвърдяване. Тези лепила са устойчиви на вода и могат да бъдат устойчиви на кондензационна влага и ледена вода, което ги прави идеални за етикетиране на стъклени бутилки в производството на напитки.

– Лепила на синтетична основа. Считат се за по-модерни. Те могат да образуват по-здрави връзки, с по-голяма персонализация. Това прави синтетиката подходяща за по-предизвикателни приложения и среди. Те също така имат по-дълъг срок на годност в сравнение с лепилата на естествена основа.

Независимо дали са синтетични или на естествена основа, полимерите са гръбнакът на лепилото, осигурявайки неговата здравина и химическа устойчивост. Всяко лепило също така включва пластификатори за омекотяване и подобряване на гъвкавостта, докато други съставки помагат за модифициране на обработката и свойствата на свързване на лепилата на водна основа.

Предимства на лепилата на водна основа

Предлагайки икономически жизнеспособна опция за много производители, водоразтворимите лепила са по-евтини за производство в сравнение с повечето други лепила.

Без разтворители, те могат да се използват и в непроветриви помещения, което ги прави лесни за употреба, в допълнение към това, че са екологичен вариант. Техните екологични характеристики са допълнително подобрени чрез прилагане на температурата на околната среда, обикновено около 21°C – 25°C, което помага на потребителите да намалят консумацията на енергия. И с много видове мокри лепила, формулирани с биобазирани полимери, те поставят отметка в кутията за компании, които търсят наистина екологичен продукт.

Почистването също е бързо и лесно. Само с вода, необходима за измиване на лепилото от машини и оборудване, ограничавайки престоя на производството.

Освен ако не са директно изложени на вода или влага, водоразтворимите лепила осигуряват силна връзка. Въпреки че, някои от тях, например казеиновите, могат да предложат устойчивост на кондензационна влага и устойчивост на ледена вода, което ги прави идеални за приложения за етикетиране на стъклени бутилки.

Производителите, които избират лепило на водна основа, трябва да вземат предвид по-дългото време за съхнене и ограничения срок на годност и да вземат предвид необходимостта от внимателно съхранение и транспортиране на лепила на водна основа, за да избегнат загуби.

Промишлени приложения на лепила на водна основа

Поради процеса на втвърдяване, който включва изпаряване или абсорбиране на вода, най-подходящите индустрии за водоратворими лепила включват използването на порести субстрати:

– Хартиени приложения, включително етикетиране, подвързване на книги, производство на велпапе, пликове и печати;

– Платове за нетъкани хигиенни приложения;

– Подови настилки и интериорни продукти в автомобилната и транспортната индустрия;

– Обработка на дърво и производство на мебели;

– Сектори за тъкани и кърпи, например за производство на ролки тоалетна или домакинска хартия.

Поддръжка и съхранение на лепилата на водна основа

Лепилата на водна основа могат да предложат постоянна обработка и ефективност на залепване. Въпреки това, често срещан проблем включва центробежните сили по време на обработка, които пръскат лепило върху оборудването, което води до спиране на производството и допълнително почистване.

Как да предотвратите това: проверете и коригирайте вискозитета или „дебелината“ на лепилото, ако е необходимо, след това почистете или сменете ролките, палетите/подложките и четките или регулирайте скоростта на ролката.

Доброто домакинство, рутинният одит на приложенията и бъдещото планиране могат да предотвратят възникването на много производствени проблеми, като например пръскане на лепило.

Съхраняването на лепилото при правилната температура, ​​обикновено около 20°C – 25°C, трябва да го предпази от прекалено студено, което може да увеличи вискозитета и да намали гъвкавостта на лепилото, или от прекалено горещо лепило, което може да увеличи вискозитета и да ограничи срока на годност.

Когато работите с лепило, капакът трябва винаги да е отворен. Това намалява повърхностната кожа, избягва замърсяването и намалява растежа на микробите.

За допълнителна информация относно нашата гама лепила на водна основа или съвети относно боравене и поддръжка, свържете се с нас.