2020: Годината, която ни принуди да се преоткрием

Francisco Perez Paniker
Франсиско Перес, изпълнителен директор на Paniker до 2020 година: Ние анализираме основните предизвикателства в производството на лепила.

Интервю с Франсиско Перес, бивш изпълнителен директор на Paniker, член на групата Beardow Adams.

– 2020 г. беше година, която ни промени по всякакъв начин. Каква промяна бихте подчертали като най-подходяща?
– Тази пандемия промени начина, по който се отнасяме помежду си, но ни даде дух на сътрудничество, който е далеч от това да ни разделя и ни обедини с по-голяма интензивност.

– Как се адаптира Paniker към новия начин на работа?
– Целият екип на Paniker, който включва и мен, промени начина си на работа, за да се адаптира към нуждите на тази нова реалност. Например, по отношение на безопасността, ние разширихме и укрепихме нашите протоколи, свързани с ЛПС (лични предпазни средства) относно хора и превозни средства, както за сътрудници, така и за външен персонал, добавяйки повече предпазни мерки към тези, които вече имаме като компания от химическия сектор .
Също така осъществихме дистанционна работа за целия несъществен персонал – мярка, която в момента подкрепяме в съответствие с препоръките на испанското правителство.
От страна на мениджмънта фокусът беше върху бързото адаптиране към новите искания на клиентите с този нов начин на работа, като същевременно се запазва качеството и количеството на нашата услуга. От търговската зона се опитахме да „присъстваме“ в далечината, така че нашите клиенти да не губят плавността в поръчките си към нас.
От областта на операциите ние реорганизираме производствените процеси в съответствие с новите протоколи за сигурност.
Не искам да завърша този отговор, без да благодаря на ВСИЧКИ наши служители за тяхното сътрудничество и участие. Без всеки от тях нямаше да можем да го направим.

– След пандемията с COVID едно от предизвикателствата пред организациите е как да разпознават промените в пазарните изисквания и да се адаптират бързо и гъвкаво. Какъв е опитът на Paniker в този процес?
– Ние присъстваме на много основни пазари, така че нашият приоритет беше да се стремим да не прекъсваме веригата на доставки. Знаем, че нашият висок производствен капацитет, гъвкавост и близост ще бъдат ключови за задоволяване на определени изисквания. В този смисъл Paniker вече беше подготвен предварително: благодарение на нашите технологии и производствени средства, от ексклузивния завод за лепила на пазара на тъкани, успяхме да отговорим на спешни изисквания, тъй като всички наблюдаваме нарастване на потреблението на тъканни продукти по време на пандемията.
Същото наблюдавахме и в цялата линия опаковъчни лепила за храни. Като философия на компанията, ние считаме нашите клиенти за приоритетни и уникални, поради което винаги сме работили, за да имаме излишък от продукция и наличност на склад, които ни позволяват да предоставяме услуги и да отговаряме на всички изисквания.
По време на пандемията беше подчертана централната роля на лепилата при производството на продукти, свързани със здравето. Всъщност и за нас е чест да знаем, че някои от нашите продукти са станали от съществено значение за здравни цели, като филтри, маски, храна и т.н.

– Тази година за вас се затвори много важен цикъл като генерален мениджър на Paniker след 42 години. Какви очаквания имате за този нов период?
– Бих искал да продължа да си сътруднича с техническата област, нещо, което винаги ме е мотивирало, в личен и професионален план, предвид моето обучение като инженер-химик

– И накрая, познавайки голямата ви страст към спорта, как пандемията промени начина ви на живот?
– Както споменахме по-рано, това е много важна промяна, защото засяга начина на живот и работа. Имам късмет, тъй като успях да продължа да правя ежедневна тренировка от вкъщи, като подготвих стая за колоездене на закрито. От друга страна, съпругата ми също ме придружава в този начин на разбиране на живота, така че беше по-лесно.
Голямата промяна на спортно ниво бяха излети с моя клуб или състезания. На лично ниво обаче успях да се насладя още повече на малките неща в живота, чат в Skype със семейството си, виртуално кафе с приятели, прекарване на повече време вкъщи в чат, четене и без да пътувам.
С една дума: Оценявайте повече това, което ви заобикаля.