Какво е полиамидно лепило?

Полиамидните лепила са уникална подгрупа от топли лепила с различни свойства. За разлика от конвенционалните EVA или базирани на металоцен топли лепила, полиамидните предлагат комбинация от якост на опън, устойчивост на висока температура и силна адхезия към широка гама от субстрати. Те се използват в по-голямо разнообразие от приложения, от автомобилостроенето до текстила, благодарение на тяхната гъвкавост и ефективност.


Какво е полиамидно лепило?

Полиамидът, в най-основния си смисъл, се отнася до верига от полимери, свързани с амидни връзки. Въпреки че полиамидите съществуват в природата, например коприната, тези, които се използват като лепила се произвеждат синтетично. Притежавайки силни лепилни свойства, топлите лепила на основата на полиамид показват висока производителност с повишена устойчивост както на високи температури, така и на вредни химикали.

Предимства на полиамидните лепила

За разлика от други лепила, които разчитат на процесите на изсъхване и втвърдяване, топлите лепила образуват връзки чрез нагряване и охлаждане. Лепилото се разтопява и се върху субстрат. След това се добавя друг субстрат и се закрепва на определеното място от разтопеното топло лепило. След това лепилото се охлажда, образувайки връзка.

Въпреки че топлите лепила насърчават по-бърза работа, без никакви вредни химикали, за съжаление те не могат да се борят да запазят ефективността си при много високи температури.

Полиамидите обаче имат много по-висока устойчивост на топлина и точки на омекване от обикновените EVA и полиолефинови топли лепила. Полиамидните лепила може да издържат на температури над 110°C, без да се наруши здравината на свързване. Въпреки тази повишена устойчивост, работата с тях не е по-трудна от всяка друга марка топло лепило.

Полиамидните лепила също така предлагат превъзходна химическа устойчивост в сравнение с EVA или полиолефинови лепило. Повишената им химическа устойчивост се дължи основно на химическата структура. Поради превъзходната си химическа устойчивост полиамидите се използват в автомобилната индустрия в продължение на много години. Те не само закрепват компоненти в горивни и маслени филтри, но също така се използват за капсулиране и защита на крехки електрически компоненти.

И накрая, полиамидите имат почти несравнима якост на опън сред топлите лепила. Якостта на опън се отнася до това колко субстрат може да бъде разтегнат и манипулиран, без да се счупи. Като пример, еластичните ленти имат висока якост на опън, защото могат да бъдат опънати на голямо разстояние, преди да се скъсат. Обратно, бетонът, въпреки високата си якост на натиск, има много ниска якост на опън и ще се счупи много лесно, ако бъде изложен на правилната сила.

Лепилото с висока якост на опън изисква много по-голяма сила, за да се разкъса и има тенденция да бъде по-малко крехко от лепилата с ниска якост на опън.

Гамата от полиамиди tecbond на Power Adhesives

Полиамидите Tecbond се използват широко в редица пазари, включително сглобяване на продукти, дървообработване, автомобилостроене и електричество.

Когато се съхраняват на сухо и запечатани в покритата с фолио опаковка, която може да се затваря многократно, те ще издържат до две години или почти двойно по-дълго от срока на годност на сравнимите полиамидни лепила.

Както при всички класове в гамата лепила на tecbond, полиамидите на tecbond работят най-добре с широкия избор от апликатори tecgun. Тези лепила и апликатори са проектирани и произведени, за да осигурят оптимална производителност, когато се използват заедно.

За повече информация относно нашите полиамидни класове и съвместими апликатори, моля, не се колебайте да се свържете с нашия екип по продажбите.