Избор на правилното лепило за кантиране

Когато планирате да купите топло лепило за кантиране има много проблеми, които трябва да се вземат предвид. От една страна, лепилото ще помогне ли да осигури по-добър завършек, с невидим слой, който е приятен за окото? Ще отговаря ли на нарастващите очаквания на потребителите за по-добра устойчивост на топлина и влага, особено, когато става въпрос за мебели за кухня и баня? Дали лепилото ще е устойчиво и ще подобри ли производителността или пък ще увеличи броя на спирането на линията?


За да ви помогнем в стремежа си към правилното лепило, ние разбиваме някои от ключовите фактори, на които трябва да обърнете внимание.

Какви видове лепила за кантиране са налични на пазара?

Повечето кантове за мебелни плоскости се свързват с помощта на топли лепила, които се предлагат в няколко различни технологии, всяка със своите предимства и недостатъци.

EVA (етилен-винил-ацетат) и MPO (металоценови) лепила са подходящи за широк спектър от приложения и се предлагат като с пълнители, така и без пълнители, предлагайки избор между по-голям пробег или по-ниски разходи.

Междувременно моделите лепила на основата на PO (полиолефин) и PUR (реактивен полиуретан) предлагат по-висока топлинна устойчивост и по-силна връзка, въпреки, че PUR лепилата изискват по-дълго време за втвърдяване и могат да имат по-кратък срок на годност.

Какво друго може да предложи правилното лепило?

Всеки вид топло лепило предлага своите предимства: Доброто топло лепило ще осигури необходимата якост на връзката, подходяща за субстрата на ръбовете. То също така ще предложи необходимата устойчивост на топлина и влага, за да се гарантира сигурността на връзките в предизвикателни приложения, като кухненските мебели, които често са близо до непрекъснато нарастващ брой уреди, като множество фурни, въздушни фритюрници и кипящи водни кранове.

Отделните оценки могат да бъдат подходящи за бавни или бързи линии, като определени степени са подходящи и за двете – важно съображение, когато различните машини за кантове работят с различни скорости.

И с непрекъснато разширяващият се брой материали, използвани за кантове, лепилата трябва да бъдат съвместими с различни субстрати. Това дава свобода на производителите да включат най-новите материали за кантиране.

Допълнителна стойност може да бъде намерена при лепила, които са чисто работещи и термично стабилни, което намалява престоя на производството, ограничава разходите за поддръжка и повишава ефективността на ресурсите и в крайна сметка води до повишаване на общата производителност.

И накрая, вече са налични нови видове топли лепила на био-основа, които позволяват на производителите да отговарят на нарастващите нужди на потребители и марки за екологично подходящи за мебели.

Съображения при избора

За да се възползвате максимално от качествата на различните видове топли лепила, струва си да разгледате някои указания за неговото приложение: лепилото трябва да се нанася в равномерно, непрекъснато покритие и в дебелина, подходяща за материала. Твърде много лепило и излишъкът биха могли да се намажат отвъд ставата, а така ще се увеличи и отвореното време на лепилото.

Ако сменяте материалите за кант, е важно да проверите съвместимостта с лепилото, за да се осигури постоянна работа на свързване.

Ако търсите лепило за вашата кантираща машина и бихте искали повече информация за гамата ни топли лепила, не отлагайте и се свържете се с нас чрез уебсайта или изпратете имейл на: office@interglue.eu