Какво е чувствително на натиск топло лепило?

Те се използват ежедневно от производството на автомобили до етикетиране на бутилки. С глобален пазар на стойност няколко милиарда долара годишно, чувствителните на натиск топли лепила играят огромна роля в съвременния начин на живот.


Тенденцията на ограничаване на употребата на лепила, които съдържат разтворители, ще увеличи потреблението на лепилата с остатъчна лепливост или познати още като чувствителни на натиск. И все пак сложното поведение зад този клас лепила може да направи формулировката им да изглежда по-скоро изкуство, отколкото наука.

Дефиниция на чувствително на натиск топло лепило

Чувствителните на натиск лепила обикновено се описват като нереактивни лепила, които образуват връзка между две повърхности при прилагане на натиск. Частта за топене ги отличава от лепилата, които използват вода или друг разтворител като транспортна среда, която се изпарява след нанасяне на лепилото върху повърхността. Горещите стопяеми продукти постигат това чрез просто разтопяване, докато станат достатъчно течни за нанасяне или пръскане. Поради това цялото лепило е използваемо, а не да речем 40% в продукт на основата на разтворител с 40% съдържание на твърди вещества.

Освен използването на каучукови полимери вместо Етилен-Винил-Ацетат (EVA), тези видове лепила често имат масло като разредител вместо восък, за да запазят лепкавостта при стайна температура. Често във формулата на PSA има и малко количество пълнител, който в повечето случаи се използва, като фактор за постигане на по-ниска цена.

Много дълго или почти безкрайно отворено време

Чувствителните на натиск лепила на практика са с безкрайното отворено време. Точно то ги прави изключително подходящи за производствени решения, където субстратите имат голямо температурно разширение и конвенционалните топли лепила или единият от субстратите не издържа на вътрешните сили. Например етикетите на PET бутилки за напитки. При тях температурното разширение на течността разширява твърде много бутилката. Затова ако етикетът й е залепен с лепило, което го придържа здраво към бутилката, разширението или ще провали връзката или етикетът ще се скъса. Когато обаче етикетите на PET бутилките са залепени с чувствително на натиск топло лепило, при разширението лепилото приплъзва. Етикетът и връзката обаче остават зсдрави. Подобно е и положението при използването на този вид лепила в монтирането на различни пластмаси, текстили и други материали в производството на автомобили, матраци или мебели.

Много дългото отворено време позволява и дълъг срок, в който може да се правят колекции на свръзките. Това е особено подходящо при производството на матраци от порести материали.

Работа с трудни повърхности

Поради остатъчната си лепливост и широкият температурен диапазон този вид лепила се справят умело дори и с най-трудните и капризни лакирани, ламинирани и други гладки повърхности. Затова те са едни от най-честно ползваните при производството на термоизолационни, фотовортаични панели и някои опаковки от трудни материали.

Чувствителните на натиск лепила с добавени феромони се използват и при изработката на капани за инсектициди, гризачи и други вредители.

Създаване на временни или постоянни връзки

В зависимост от използваните химикали и смоли тези лепила могат да бъдат проектирани за създаването много здрави или временни връзки.  Най-често разликите им може да се видят при различните видове опаковъчни ленти, от такива, които лесно се отстраняват до изключителна здравина, водеща дори до унищожаване на основата, върху която са нанесени. Най-често куриерските пликове изискват полването на изключително гъвкави, които запазват целостта на свръзката дори при нагряване и физически сили.

Повече за чувствителните на натиск топли лепила може да видите в следното видео:

Ако имате допълнителни въпроси или бихте искали да напровите проби с протуктите ни, моля свържете се с нас.