Лепила за предизвикателни опаковки

Нашата гама лепила BAMFutura™ е добре позната в опаковъчната индустрия, тъй като осигурява ниво на ефективност, което надминава това на всеки друг лепилен продукт за опаковки. Лепилата предлагат изключителна гъвкавост и могат да се използват с почти всички опаковъчни машини.

Тук ние се фокусираме върху различни видове опаковъчни приложения и лепилните решения, които сме разработили за тях.


Предизвикателства при опаковъчните лепила

За да се създаде всякакъв вид опаковка, лепило се нанася върху едната страна на субстрата и трябва да „проникне“ във влакната, така че когато двете страни се притиснат една към друга, те образуват връзка. Може да стане трудно, когато лепилото не е в състояние да проникне във влакната на основата. Това може да се дължи на нанесено пластмасово, водоустойчиво или восъчно покритие. Целта на покритието е да попречи на течностите да проникнат в основата. А тъй като топлото лепило е течност, покритието на опаковката може да попречи на свързването.

Друго предизвикателство, което може да възникне, произтича от „паметта“ на опаковката, например, потребителската опаковка обикновено е направена от гофрирани плоскости с единични или двойни набраздявания, което придава на контейнера неговата здравина и твърдост. Това обаче означава, че основите имат много памет, която може да ги накара да се връщат в оригиналната си форма. Това може да се случи, ако лепилната връзка не е достатъчно здрава.

Нашите лепила BAMFutura™ са разработени, за да сме сигурни, че отговарят на всеки субстрат и необходимост от приложение.

Видове опаковки

Запечатването на кашони обикновено се използва за опаковане на храни или други потребителски артикули като например зърнени храни, замразени пици и паста за зъби. Често те са лесни за залепване, въпреки че върху много кашони се печата и мастилата и/или покритията могат да доведат до затруднения при залепването. Някои опаковки имат определени зони без печат/покритие, така наречените “резервни зони” или “прозорци”, които улесняват залепването на плоскостите, тъй като позволяват на лепилото да направи добър контакт с влакната на плоскостта.

Beardow Adams разработи лепила, които могат или да проникнат в плоскостите през мастилото или други видове покрития или да залепят здраво облицовката от другата страна на основата, разчитайки на високата адхезия, вместо да се налага да проникват в основите. Такива лепила за запечатване на кашони са например BAMFutura 43VE, BAMFutura 44 и BAMFutura 48.

Запечатването на кутии обикновено се използва за опаковане на кашони за доставка. При тях основата обикновено е единично или двойно нагънато велпапе, което придава на кутията здравината и твърдостта, от които се нуждае, тъй като често се използват за доставка на потребителски продукти. Поради здравината и твърдостта на плоскостите те могат да имат много “памет”, което може да бъде предизвикателство при свързването. За да сте сигурни, че това няма да се случи, лепилото трябва да осигури здрава връзка; лепилата, които са подходящи за запечатване на кутии и кашони включват BAMFutura 1, BAMFutura 43VE, BAMFutura 44 и BAMFutura 45.

Поставянето на тави най-често се използва за пакетиране на пресни продукти. Основата, която се използва за този тип приложение, обикновено е много твърда и има восъчно покритие в зависимост от това за какво се използват. По-твърдите основи обикновено имат повече памет, поставяйки допълнително напрежение върху адхезивната връзка. Това обаче не е единственото предизвикателство при това приложение. Често опаковката се използва в топла и влажна среда, което означава, че има шанс топлото лепило да омекне, ако няма подходящата устойчивост на топлина. Ето защо е важно да изберете лепило, което може да покрие и двете изисквания: да свърже покритите с восък основи заедно и да има добра устойчивост на висока температура.

Лепилата, които са подходящи за използване за това приложение, са BAM 2500 и BAMFutura 44 и BAMFutura 45, тъй като имат правилната висока устойчивост на топлина и осигуряват необходимата здравина на свързване.

Специализирани лепила

Понякога можете да попаднете на приложения за опаковане, които могат да бъдат изключително предизвикателни, например основи с високо покритие и опаковки за дълбоко замразяване. За тези типове приложения ние разработихме гамата BAMFutura 50, която е първокласна гама от лепила, които предлагат висока адхезия и могат да се използват за широк спектър от материали, температури и нужди от опаковане.

BAMFutura 51 предлага превъзходна адхезия към взискателни покрити повърхности и има ненадмината устойчивост на високи и ниски температури. Често се използва за хартия с високо покритие около фунийки за сладолед, тъй като осигурява високата адхезия, която е необходима за свързване на хартията с покритие заедно, но също така може да издържи на по-ниски температури.

Други лепила, които се използват са BAMFutura 55 и BAMFutura 56. Посочените топли лепила са само част от серията BAMFutura. Ако желаете повече информация за нашите лепила за опаковки, моля, изпратете запитването си на office@interglue.eu и наш специалист ще се свърже с вас за да обсъдите конкретните ви изисквания!