Демистифициране на топлите лепила

Противно на това, което вярват много крайни потребители, топлите и технологията за горещо лепене са напреднали далеч отвъд занаятчийската индустрия и заниманието „Направи си сам“. За нови или неопитни потребители на топли лепила може да е объркващо да определят всички променливи, свързани с тях, и как да извлекат най-доброто от тях.

Тук ще се опитаме за представим топимите лепила, какво трябва да имате предвид, преди да ги използвате, както и да ви предложим някои съвети, за да извлечете максимума от технологията.


Какво е топло лепило?

Лепилото за топене или топло лепило е вид термопластично лепило, което се нанася в разтопено състояние и се втвърдява при охлаждане, за да образува силна връзка между два субстрата.

Топлите лепила обикновено се състоят от основен полимер, към който се добавят други суровини. Този полимер действа като рамка, върху която се основават лепилото и неговите свойства. Другите суровини, които могат да бъдат част от крайната формула, включват вещества за прилепване под формата на смоли, восъци, регулират променливи като повърхностна лепливост и вискозитета, и добавки, за да придадат на готовото лепило по-голяма стабилност.

За разлика от много други лепила, топлите лепила са 100% твърди материали без разтворители. При стайна температура те са безопасни за работа и в много случаи имат почти неограничен срок на годност. Те също могат да бъдат претопени и фиксирани няколко пъти, без да се компрометират техните адхезивни свойства.

Топлите лепила обикновено се използват в опаковъчната, дървообработващата, сглобяващата и занаятчийската промишленост, но също така преобладават в автомобилния, строителния и електрическия сектор.

Какви фактори влияят върху избора на топло лепило?

Подобно на други адхезивни системи, топлите лепила не са универсално приложими и не са решение „едно за всички“. Въпреки че много формулировки са класифицирани като общо предназначение, има специализирани варианти, предназначени за различни приложения и субстрати.

Тези специализации варират от различни нива на вискозитет за по-добро запълване на празнини или по-плътни съединения, до удължено или съкратена време на работна, съобразено с това колко бързо трябва да се образува връзката.

Поради тези причини е важно да разберете следните фактори:

 • Какви материали ще залепвате? Как реагират на високи температури?
 • Колко време след нанасяне е необходимо лепилото, за да остане „лепкаво“?
 • За предпочитане е по-дебело или по-тънко лепило?
 • Имате ли нужда от незабавен комплект, когато материалите са събрани, или имате нужда от време за корекции?
 • Ще бъде ли подложена крайната връзка на екстремно високи или ниски температури?
 • Ще бъде ли видима крайната връзка или трябва да се слее с материалите, към които се свързва?
 • Трябва ли крайната връзка да има известна гъвкавост?

Ако можете да отговорите на тези въпроси, ще можете конкретно да потърсите вашето идеално топимо лепило.

Ниско или високо температурно лепило?

Има набор от лепила, които са тясно свързани с факторите, които влияят на избора ви. Обикновените топлите лепила са предназначени да работят при температури над 160°C (320°F). При тези температури чувствителни материали като пластмасово фолио, експандиран полистирол и много видове пяна ще се стопят или изгорят. За тях се изискват лепила, които да работят при по-ниска температура. Те са специално разработени, за да поддържат същите адхезивни свойства като техните високотемпературни аналози, но се нанасят при много по-ниски температури, 120 – 130°C (250 – 265°F).

Затова, ако ще работите с пистолети и формовани топли лепила, преди да ги купите, трябва да помислите какви материали залепвате и дали ще ви трябват горещи или слабо топими системи. След това потърсете и видовете лепила, които са подходящи за залепване на вашите продукти.

Метод на приложение

След като решите от какъв вид топло лепило имате нужда, можете да комбинирате този избор с най-подходящия метод на нанасяне.

Най-често срещаният метод за нанасяне е пистолет или апликатор за лепила. Освен че са най-лесни за използване, пистолетите за формовани топли лепила лепила се предлагат в различни модели, за да отговарят най-добре на приложението. Тези вариации включват:

 • Размер на лепилото (12 и 15 мм пръчки и 43 мм шайби)
 • Температура на работа
 • Скорост на топене и производителност
 • С кабел или без кабел
 • Форма на приложение (перли или спрей)

Най-големите предимства на пистолетите за топли лепилао са тяхната скорост и прецизен контрол. С времето за загряване от около пет минути или по-малко и възможността да контролирате колко гореща стопилка се разпределя при всяко издърпване, те са предпочитаният избор за повечето потребители и индустрии.

Другият често срещан метод на приложение са машини за лепила в насипно състояние. Този метод на приложение е по-често срещан в динамични индустриални среди, където процесите са автоматизирани, като опаковъчни и монтажни линии. Машините за насипни машини обикновено имат много по-висока производителност и могат да работят през целия ден с минимално или никакво време на престой.

Тези машини работят, като имат резервоар, пълен с разтопено лепило, което се поддържа при постоянна температура. Лепилото се пренася в подгряващи се макучи до мастото на нанасяне и се разпределя автоматично, когато е необходимо. При тях има много широк спектър от възможности за нанасяне на лепилото, на точки, линии или впръскване като паяджина. Недостатъкът на тези машини е високата им цена и липсата на преносимост.

При някои специфични процеси, например лепенето на книги и списания, лепилото се нагрява във вана, от която с валове се нанася на гърба на книжните тела.

Преди да изберете метод на нанасяне, важно е да разберете дали топлото лепило, което искате да използвате, е съвместимо и е най-подходящото за продуктите ви. Някои модели лепила ще работят по-добре с инструменти, които работят при по-висока температура, докато други се предлагат във формати, които са по-подходящи за наливни дозатори, отколкото за пистолети за лепило. Винаги правете справка с техническите листове с данни както за топящото се лепило, така и за апликатора, преди да направите покупка.

Ако използвате формула на Tecbond и апликатор за лепило Tec на Power Adhesives, можете да се обърнете към ръководството за избор на пистолет за лепило Tec, което описва подробно всеки апликатор.

Съвети за използване на топящи се лепила

Както при всяка лепилна технология, някои най-добри практики ще ви гарантират, че ще извлечете максимума от вашите лепила.

Уверете се, че вашето лепило е чисто и сухо, преди да го поставите във вашия апликатор. Влагата може не само потенциално да повреди вътрешните компоненти, но и да повлияе на адхезивните качества.

Уверете се, че лепилото не е деформирано. Това може да причини запушвания в апликатора, водещи до обратно стопяване на лепилото.

Не оставяйте пистолети за лепило включени и бездействащи за продължителен период. Въпреки че не се използва, вътрешната нагревателна система ще продължи да топи лепилото, което в момента е в камерата за лепило. Това може да доведе до изтичане на дюзи или обратно стопяване на лепилото.

Не превишавайте препоръчаните температури на нанасяне. Над препоръчителните температури лепилата стават по-течни и могат да причинят изгаряне или овъгляване, както и промяна на отвореното им време.

Използвайте правилното количество лепило. Не се изкушавайте да нанесете прекалено много лепило. Не само, че по-големите количества лепило ще увеличат отвореното време, но може да повлияят негативно на субстрата, който се опитвате да залепите (например насищане на много порест субстрат).

Ще се радваме да отговорим на всички възникнали въпроси и да ви окажем съдействие при избора на техника и лепило като се свържете с нас.