Съвети за избор на правилното индустриално лепило за вашия бизнес

Лепилата играят значителна и разширяваща се роля в индустриите по целия свят; от опаковки до автомобили; електроника до строителство и много други. Очакванията са пазарният им размер да достигне 92,91 милиарда долара до 2030 г. спрямо 50,5 милиарда долара през 2020 г., 

Обикновено използвани за свързване, запечатване или задържане заедно на материали, лепилата играят невидима, но важна роля за много предприятия, замяна на традиционните техники за зашиване, телбод, заваряване или закрепване с по-гъвкаво, издръжливо, ефикасно и устойчиво решение.

Въпреки това, с безброй лепила, налични на пазара, и с иновациите в лепенето, които се ускоряват през цялото време, кое е подходящо за вашия бизнес?


Историята на промишлените лепила

Преди да разгледаме наличните днес лепила, е полезно да разгледаме произхода на лепилото и как се е променило с времето.

Признаците за използване на лепило датират от хиляди години с органични лепила – обикновено или на основата на катран (направени от кората на бреза, например) или от продължително варене на животински кожи, копита и съединителна тъкан – често срещани в керамика, съдове, оръжия, а преди това дори в пещерни рисунки.

По времето на империите на гърците и римляните лепилата стават по-напреднали с животинските лепила, които се смесват с други вещества, за да се увеличи здравината и ефективността. Това води до използване на лепила по безброй начини, включително в строителството с лепила, използвани за залепване на стъкло и стенни и таванни плочки. Дори в гръцката митология има доказателства за използване на лепило: като Икар използва восък, за да прикрепи оперените си крила преди неизбежното стопяване, когато лети твърде близо до слънцето!

Римляните са били и първите, които са използвали уплътнители от пчелен восък за корпусите на лодките и корабите си произведени.

Бързо напред към 20-те години на миналия век и появата на първите пластмасови полимери и синтетични лепила. Двадесет години по-късно, в началото на Втората световна война, лепилата изиграват неразделна роля в производството на военновременно оборудване, което от своя страна стимулира развитието на по-сложни лепила с фокус върху подобрената гъвкавост, здравина, време за втвърдяване и температура и химическа устойчивост.

През последните сто години новите полимери и технологии за формулиране разшириха броя на наличните синтетични лепила.

Какво е индустриално лепило?

Въпреки че днес се предлагат както органични, така и синтетични лепила, синтетичните лепила са най-широко използваните в промишлеността. Въпреки това загрижеността за околната среда помага за пренасочването на пазара към по-устойчиви решения за залепване, които включват възобновяеми  естествени материали.

Органичните лепила могат да бъдат направени от животински ресурси като пчелен восък, растително нишесте от царевица, картофи, захарна тръстика и пшеница, както и естествени смоли като казеин, протеин на основата на мляко.

Въпреки, че са заменени от синтетични продукти в много индустрии, те все още се използват широко в някои приложения – например лепилата на основата на нишесте се използват за производството на картон, велпапе, навиване на тръби, етикетиране на бутилки, хартиени торби, кутии и кашони.

Междувременно синтетичните лепила се извличат от изкуствени полимери и макар че обикновено струват повече, те предлагат по-силно и по-трайно свързване с по-големи възможности за персонализиране.

Друг начин за дефиниране на промишлените лепила е да се категоризират според типа на втвърдяване – обикновено чрез реактивни и нереактивни лепила.

Реактивните лепила изискват химическа реакция за адхезивна връзка и често се използват за структурни приложения с високо натоварване, които включват залепване на метали, бетон, стъкло, пластмаси и дърво.

Примерите включват многокомпонентни варианти – често съчетаващи смола и втвърдител, които се смесват, за да се създаде връзка, и еднокомпонентни лепила, които изискват външен източник на енергия като UV светлина, топлина или влага, за да образуват връзка .

Нереактивните лепила включват топящи се, чувствителни на натиск лепила, съхнещи лепила (лепила на базата на разтворители и дисперсионни лепила) и контактни лепила; тези лепила не се нуждаят от химическа промяна за да образуват връзка.

Стопяемите или топлите лепила са термопластични полимери, които се прилагат в разтопено състояние, които след това се втвърдяват при охлаждане, образувайки връзка. Широко използвани в опаковъчната промишленост, в разнообразни приложения като запечатване на картонени кутии, кашони, асептични опаковки, конструиране на чаши за кафе, залепване на книги и списания, както и в много други индустрии, топлите лепила са лесни за нанасяне, невероятно гъвкави и бързи.

Чувствителните на натиск лепила работят с прилагането на лек натиск и могат да бъдат проектирани да осигурят временно свързване (декориращи ленти, ленти за електронна търговия, лепенки за контакт с кожата и превръзки) или постоянно свързване (етикети за безопасност, интериорни облицовки на автомобили и вибрации, и капани за насекоми).

Предимства на индустриалните лепила за вашия бизнес

За разлика от други техники за закрепване, лепилата могат да свържат широк спектър от материали, да ограничат шансовете за разрушаване на връзката чрез по-ефективно разпределяне на напрежението върху фугата, както и да подобрят естетическите качества на дизайна на продукта.

Лепилата също могат да бъдат формулирани да отговорят на нуждите на приложението чрез адаптиране на вискозитета и якостта на сцеплението наред с други експлоатационни качества за да се гарантира, че крайният продукт отговаря на нуждите както на производителите, така и на клиентите.

Освен това ефективността на производството се подобрява от лекотата, с която нанасянето на лепило може да бъде автоматизирано като част от производствен процес, помага за намаляване на отпадъците, по-ниски разходи и увеличаване на времето за непрекъсната работа.

Как да изберем правилното индустриално лепило

Смяна на субстрати, нови производствени приложения, лоша производителност или преминаване към по-голяма устойчивост, може да са само част от причините, поради които даден бизнес би искал да смени лепилото или доставчика на лепило.

За да направите това, трябва да се отговори на редица въпроси, за да се гарантира, че е избрано правилното лепило:

– Какво е приложението?
Например, това опаковъчен продукт ли е, който работи на бърза производствена линия.

– Какви субстрати трябва да бъдат залепени?
Включва ли, например, висок процент рециклиран материал, който може да бъде труден за свързване.

– В каква среда ще се използва лепилото?
Дали това е студена и влажна среда, като например в пивоварна, или топла и влажна среда, както се среща в често до морето или в страни с тропически климат.

– Лепилото съвместимо ли е със стреса, на който ще бъде подложено?
Има ли необходимата адхезия.

– Какво отворено време и скорост на втвърдяване са необходими?
Това е бавен или бърз производствен процес.

– Необходим ли е конкретен продуктов стандарт?
Например стандарт за безопасност на храните или сертификат за веган безопасност.

Този списък не е изчерпателен, а само пример за някои от съображенията при избора на ново лепило.

Възползването от опита и знанията на доставчика на индустриални лепила също е изключително важно. Фирмите трябва да попитат за тяхното обслужване преди и след продажбата, предлагат ли поддръжка за смяна на лепило, например и могат ли да персонализират лепилата, така че лепилото да е съобразено с конкретното приложение?

За повече информация относно индустриалните лепила на Beardow Adams и как те могат да помогнат на вашия бизнес да подобрят ефективността и производителността на залепването, свържете се с нас, като изпратите имейл на: office@interglue.eu или посетете страницата за връзка с нас.