Универсалността на топящите се лепила: Отвъд занаятите

Топлите лепила са присъщи за много индустрии и начина им на действие. При много обстоятелства те насърчават по-голяма ефективност, повишена производителност и по-безопасна работна среда.

Въпреки това топлите лепила изглежда носят предубеждението, че са основно за занаятчийски или хоби цели. Но какво ще стане, ако ви кажем, че те могат да се използват за всичко – от запечатване на кутии на производствена линия до свързване на кабели, сглобяване на маслени филтри и много други?

Какво е топящо се лепило?

Имаме по-задълбочен блог, в който описваме подробно какво трябва да знаете за топлите се лепила. Като отправна точка може да кажем, че топлото лепило е термопластично лепило, което образува връзки чрез топене и втвърдяване, за разлика от изсушаване като цианоакрилати (супер лепила) и лепила на базата на разтворители (спрей стойки).

Основните предимства на топлите лепила са бързото им залепване и скорости на втвърдяване, съчетани с ползи за околната среда. В повечето случаи те осигуряват почти мигновено захващане между субстратите. Въпреки че тази първоначална връзка не е най-силна до няколко часа, повечето връзки ще бъдат устойчиви на малки движения между материалите, позволявайки на тези части да напредват по време на процеса на сглобяване.

Що се отнася до ползите за околната среда, топлите лепила са със 100% твърдо съдържание и не съдържат летливи органични съединения. Това не само намалява общите отпадъци, но позволява на операторите да ги използват без необходимост от каквото и да е дихателно лични предпазни средства.

И така, в какви отрасли и приложения се използват?

Освен в занаятчийството, горещо стопимите продукти са преобладаващи в различни индустрии, покриващи големи и малки приложения. По-долу са изброени само някои от разнообразните приложения, за които се използват:

Опаковане с хартия, картон и пластмаса

Повече от 50 години една от най-честите употреби на топли лепила е за закрепване на картонени кутии и вложки благодарение на тяхната рентабилност и надеждност.

Освен че са по-надеждни от лентите или телчетата, топлите лепила осигуряват защитено от фалшифициране уплътнение за картонени опаковки и дори работят върху по-трудни субстрати, включително тристенен картон и лакирани повърхности, които най-често се срещат в хранителни и POS опаковки за търговия на дребно.

Пластмаси – от автомобили до електроника

С подобряването на технологията за горещо топене се подобрява и нейният потенциал за свързване. Пластмасите са особено трудни за залепване поради това, че са с много „ниска повърхностно съпротивление“, което кара лепилата да се образуват в мрежа (събират се върху себе си, за да се избегне контакт със субстрата) и следователно намаляват способността им за залепване.

Въпреки това, много модели лепила са специално формулирани за свързване на така наречените „лъскави“ повърхности и предлагат по-малко разрушителна алтернатива на винтовете и болтовете. Някои от тези приложения включват:

 • Вътрешна облицовка на автомобили
 • Вътрешни електрически компоненти (канали, съединителни кутии, аларми и сензори и др.)
 • Електрическо окабеляване
 • Бяла техника (монтаж на хладилници, фризери, перални и др.)
 • Монтажни приложения, включващи полипропилен

Дървообработване

По-голямата част от дървените продукти, независимо дали са масово произведени или ръчно изработени, ще имат конструктивни точки, държани заедно с традиционно лепило за дърво. Тези базирани на разтворители разтвори имат дълго време за съхнене, съдържат летливи органични съединения и са склонни да се втвърдяват, ако не се използват в рамките на определен период от време.

Преминаването към топли лепила елиминира всички проблеми, свързани с лепилата на базата на разтворители, като предлага дълги или къси отворени времена, за да отговарят на приложението, почти мигновени начални връзки и бързи скорости на втвърдяване, като всички те увеличават производствените нива.

Някои от най-често срещаните места за намиране на топящи се лепила в приложения за дърво включват:

 • Изграждане на мебели
 • Монтаж на подови настилки
 • Приложение за подрязване
 • Малки проекти за дограма
 • Вътрешни домакински продукти от твърда дървесина (шкафове, рафтове за книги, маси за кафе и др.)
 • Тапицерия

За по-взискателни приложения могат да се използват топящи се лепила заедно с пирони и щифтове, за да се осигури по-здраво съединение.

Текстил – от чанти до обувки на висок ток

Много производители на облекла и аксесоари, включително дизайнерски марки, избират да използват топли лепила пред обикновени шевове или други лепила за тъкани, благодарение на способността им да осигуряват дълготрайни връзки върху различни материали.

Топлите лепила са от решаващо значение за много производители, тъй като връзката често не се вижда и е достатъчно гъвкава, за да позволи редовни движения на износване и употреба, през които минава облеклото. Те вече се използват в приложения за облекло като:

 • Обувки – Подметки и стелки
 • Дамски чанти – вътрешен плат и приставка за аксесоари
 • Флизелин за дрехи
 • Бельо – Залепване на шевове и подплата

Чувствителни субстрати – пени, полистирол и полиетиленови пластмаси

Може би си мислите, че недостатък на топлите лепила е неспособността му да работи с чувствителни на топлина материали. Въпреки това, някои топящи се лепила са специално разработени да се топят и свързват при по-ниски температури – без да увреждат материала, за който са предназначени.

Наред с тези ниски степени на топене ние предлагаме и специализирани модели за пръскане. Тези лепила работят заедно със спрей апликатори на линии или в спираловиден модел. Тези лепила се охлаждат много по-бързо от традиционното приложение с перли и следователно влизат в контакт със субстратите при много по-ниска температура.

Ниско топими и пръскащи се формули се използват върху много от субстратите и приложенията, изброени по-горе, както и:

 • Производство на мебели – Възглавници и пълнежи за седалки
 • Кожени аксесоари – портмонета и портфейли
 • Стабилизиране на палети – Алтернатива на термосвиваемото фолио върху кашони и чували
 • Защитни калъфи – вложки от пяна

Висока температура и богата на химикали среда

Гамата на топлите лепила може да се раздели на няколко степени, които са на полиамидна основа. Полиамидните лепила показват по-голяма температурна и химическа устойчивост от EVA или съставите на основата на полиолефин, което ги прави идеални за:

 • Маслени филтри – Закрепване на плисираната хартия към централната тръба
 • Електрическо запечатване и капсулиране – Защита на чувствителни електрически компоненти
 • Отоплителни и вентилационни системи
 • Компоненти на двигателя

Въпреки устойчивостта си, полиамидните лепила имат същите характеристики като традиционните топли лепила: променливо отворено време в зависимост и по-бързи скорости на втвърдяване без необходимост от нагряване или удължени периоди на компресия.

Технологията на производството на топле лепила непрекъснато се усъвършенства,  осигурявайки по-големи ползи не само за потребителя, но и за околната среда. Много от тях са нетоксични и са направени от до 44% материали на биологична основа, като чисто новата формула е напълно биоразградима.

За разлика от много традиционни методи за залепване и фиксиране, топлите лепила предлагат гъвкавост в области, където е по-ефективно и рентабилно да се придържате към една формула за различни приложения. Повечето топли лепила имат почти безкраен срок на годност и могат да се използват пестеливо, за да спестят допълнително пари на потребителя.

За повече информация относно гамата ни топли лепила или за да разберете как те могат да бъдат от полза за вашата индустрия, свържете се с нашия екип.