Лепила на водна основа, които подобряват възможността за рециклиране на опаковките

Кръговата икономика е икономическа концепция, дълбоко свързана с устойчивостта, чиято основна цел е поддържането на стойността на продуктите, материалите и ресурсите (вода, енергия) в икономиката възможно най-дълго, минимизирайки генерирането на отпадъци.

Продуктите, които консумираме, може да имат линеен или кръгов жизнен цикъл, в зависимост от способността им да бъдат класифицирани и рециклирани. Според дизайна си с рециклиран продукт или опаковка могат да се получат суровини и да се произвеждат нови продукти или опаковки.

Организации като Ecoembes (Испания) предлагат препоръки за проектиране на опаковки, които улесняват тяхното рециклиране. Те насърчават използването на лепила, разтворими във вода при 85 ° C.

В компанията PANIKER, която е част от групата Beardow Adams,  почти 100% от лепила на водна основа са диспергируеми. Това означава, че те помагат положително при рециклирането или поне не пречат на този процес.

Нашите класове лепила на водна основа EUROPANOL и TISSUECOL, широко използвани в различни индустрии ползващи хартия, картон, дърво (сгъваеми машини за лепене, навиване на шпули, шперплат), са примери за продукти, които работят в рамките на тази устойчива схема.

Като производители на лепила на водна основа за различни видове опаковки PANIKER предоставя при поискване сертификат за дисперсионност, издаден от лаборатория. “Зеленият” отбор на Beardow Adams продължава да работи, за да предоставяме на клиентите си продукти, които добавят стойност към техните процеси.