Накарайте етикета да залепне

Разбирането на адхезивната технология за етикетите може да помогне на производителите и преработвателите да изберат правилния продукт за своето приложение. В този блог ние изследваме различните видове лепила за етикети, терминологията на лепилата, съображенията за приложение, както и ползите за потребителите и околната среда.


Видове лепила за етикети

Лепилата за етикети могат да бъдат разделени на три основни категории: сменяеми, препозициониращи се и постоянни. Присвояването на вашето приложение на едно от тях е отправната точка за избор на правилното лепило и ще покаже категорично нивото на лепливост, което лепилото трябва да осигури. Например, лепило за етикети, което може да се отстранява трябва да осигури достатъчна здравина за да захване повърхността по време на нанасяне, без да увеличава силата си  и де остане в това състояние, докато не бъде отстранено. Всеки тип етикет има своя собствена уникална функционалност и приложения:

  • Постоянни: За разлика от етикетите, които могат да се свалят или да се преместват, би трябвало да е невъзможно да се премахне постоянен етикет, без той да се повреди или изкриви. Това ги прави идеални за защитени от фалшифициране и предупредителни етикети, включително такива за химикали и по-общо казано за външни етикети. Въпреки че такива лепила за етикети са по своята същност по-здрави от временните алтернативи, околната среда и условията, на които ще бъдат подложени, все още трябва да се вземат предвид при избора на лепило.
  • Подвижни: Както споменахме, тези етикети могат лесно да бъдат премахнати, оставяйки малко или никакви остатъци. За да се постигне това, от решаващо значение е да се балансират здравината и възможността за отстраняване, като се гарантира, че силата на отлепване на лепилото на етикета е идеално оптимизирана. Хранителни стоки, етикети с цени и рекламни стикери са често срещани примери за това приложение.
  • С възможност за повторно позициониране: Подгрупа от подвижни етикети, етикети с възможност за повторно позициониране позволяват на потребителите да премахват и използват повторно, помагайки за избягване на постоянни гънки, бръчки и мехурчета. Най-честият пример са лепящите се бележки.

Терминология за залепване на етикети

Полезно е да се разберат свойствата на различните лепила и как те влияят на тяхната ефективност, за да се гарантира, че е избрано правилното лепило за приложението. Свойствата, които включват са:

  • Лепливост: Първоначално привличане към повърхност с минимален натиск. Лепилата с ниска лепливост се отстраняват по-лесно от повърхности.
  • Адхезия: Сила на свързване между лепилото и повърхността след натиск. По-високата адхезия ще направи етикета по-труден за отстраняване и може да доведе до разкъсване на субстрата или етикета.
  • Отлепване: Сила, необходима за отстраняване на лепило от повърхност. Лепилата с по-ниска якост на отлепване се отстраняват по-лесно.
  • Срязване: Способността на лепилото да издържа на сила, приложена в противоположни посоки. По-меките лепила имат по-ниска якост на срязване, по-висока лепливост и е по-вероятно да се разкъсат.
  • Температура: Минималната температура на нанасяне е най-ниската температура, при която лепилото ще прилепне към субстрата. Експлоатационната температура е минималната и максималната температура, при която лепилото ще запази здравината си.

Други съображения за залепване на етикети

Други елементи, които трябва да имате предвид при избора на лепило, включват повърхността на субстрата, тъй като различните лепила работят по-добре с материали като стъкло, пластмаса или метал.

Специфичните изисквания за приложение също могат да повлияят на вида на използваното лепило. Например в хранително-вкусовата промишленост някои контейнери се пълнят с гореща течност, за да се стерилизира съдържанието, докато бутилките с газирани напитки обикновено се разширяват, оказвайки натиск върху етикета да направи същото. Лепилото, използвано за такива приложения, трябва да е подходящо за конкретната повърхност, температура и да осигурява необходимото приспособяване, за да позволи разтягането на етикета.

Освен това съображенията за околната среда все повече играят роля при избора на лепило за етикети. Например, индустрията за напитки от PET се движи към модел на кръгова икономика за „повторна употреба“, при който алкалните миещи се лепила позволяват етикетите и лепилата да бъдат напълно отстранени от PET бутилките, преди да бъдат върнати отново на пазара.

Повишаващи стойността лепила и услуги за етикетиране

Използването на правилното лепило за етикетиране трябва да бъде сравнително лесно: идентифицирайте материала или контейнера, към който трябва да се залепи, основното приложение (постоянно, сменяемо или преместващо), всички специфични изисквания по отношение на нанасяне или работна температура, както и други изисквания като като етикети за газирани съдове. След това започнете да използвате съответно избраното лепило.

На практика всяко приложение е уникално и всеки бизнес има комбинация от различни машини, материали за етикети, условия на околната среда и изисквания за ефективност, които изискват лепилото да бъде тествано, преди да бъде пуснато в производството.

Ето защо горещо препоръчваме да работите с производител, който може да предложи съществуващо лепило или да разработи персонализирана формула, за да отговори на вашите точни нужди,  осигурявайки както лабораторни тестове на материалите, така и, ако е необходимо, съдействащи изпитания на новото лепило на място.

Така че, ако се занимавате с производство, преобразуване или използване на етикети, защо не се свържете с нас и екипът ни да ви помогне да подобрите на ефективността на вашите етикети? Просто изпратете имейл на office@interglue.eu или попълнете формата за запитване на страницата ни за контакти.