Какво трябва да търсите в лепило за опаковки?

Индустрията за опаковане е изправена пред непрекъснато преминаване към по-ниски разходи, по-леки, по-качествени и привлекателни дизайни на опаковки.

Това е на върха на глобалните макро тенденции, които сега движат индустрията. С повишена загриженост на потребителите за околната среда, преминаване към онлайн пазаруване и нарастващо търсене на удобство при опаковането на храни.

Лепилата могат да съставляват само малка част от всяка опаковка, но те играят „съзидателна или разрушителна“ роля, като гарантират, че продуктите остават безопасни и сигурни през целия им живот и следователно са от решаващо значение за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена индустрията.


Прогноза за растеж на опаковъчната индустрия

Глобалният пазар на опаковки се очаква да се разшири с почти 3% годишно през следващите години, достигайки пазарен размер от 1.2 трилиона щатски долара до 2028 г.. Само пазарът на хранителни опаковки, най-големият подсектор за опаковане, се очаква да нарасне от $338.34 милиарда през 2021 г. до $478.18 милиарда до 2028 г.

Продължаващият икономически растеж и с разширяваща се средна класа и преминаване към урбанизация, увеличаващо търсенето на пакетирани храни и маркови стоки, особено на големи пазари като Китай и Индия, спомага за подхранването на нарастващото търсене на опаковки.

Междувременно страните със застаряващо население вероятно ще отчетат нарастване на търсенето на фармацевтични продукти и продукти за здравеопазване. Япония вече харчи близо 11% от своя БВП за здравеопазване, цифра, която само ще расте през следващите години.

Иновации в устойчивостта на опаковките

Осъзнаването на вредите, които пластмасата причинява на околната среда, нараства бързо с потребителите, загрижени за пластмасовите отпадъци, които пълнят нашите океани и сметища. Сега те с право очакват марките да инвестират в по-устойчиви решения за опаковане.

Освен това производителите са под натиск да намалят хранителните отпадъци. Сега близо една трета от цялата храна, произведена в световен мащаб бива загубена или изхабена.

Реакцията на производителите доведе до разцвет на нови опаковъчни материали и технологии:

– Биоразградими: разработването на биополимери и растителни материали като морски водорасли, захарна тръстика и кокос, например, означава, че вече са налични опаковъчни материали, които естествено ще се разпаднат и разложат, въпреки че това може да стане във времева рамка много по-дълга, отколкото много потребители очакват.

– Компостируеми: разглежда се като златен стандарт в областта на разлагащите се материали. Опаковката, сертифицирана като „компостируема“, показва, че ще се разложи безопасно при определени условия и в определен период от време, обикновено в рамките на шест месеца.

– Рециклируеми опаковки: въвеждането на опаковки от един материал подкрепя кръговата икономика. Продуктите, съставени от едно влакно или материал, правят процеса на рециклиране много по-лесен, намалявайки количеството енергия, необходимо за разделяне и сортиране на различни материали.

– Активно опаковане: спомага за удължаване на срока на годност, следи свежестта и подобрява безопасността на храните, напитките и фармацевтичните продукти. Активните или „интелигентни“ опаковки могат да включват използването на биохимични активни филми, антимикробни технологии и дори RFID чипове.

Опаковка за електронна търговия и удобство

Онлайн продажбите в световен мащаб наскоро достигнаха 4.9 трилиона долара. Почти 60% от интернет потребителите правят онлайн покупки всяка седмица. Продължаващият растеж на електронната търговия влияе върху начина, по който производителите трябва да опаковат продуктите: фокусът е върху форматите на велпапе, които са безопасни за изпращане, често чрез сложни и дълги логистични вериги.

Натискът върху марките също е да опаковат с „правилен размер“, за да избегнат отпадъците и да намалят разходите. Потребителите не очакват малък артикул като книга да бъде доставен в много по-голяма картонена кутия!

Избор на правилното лепило за опаковка

Съвсем ясно е, че опаковките са индустрия, която реагира както на обичайния барабан от промени – актуализации на дизайна, намаляване на разходите и подобрения, така и на по-фундаментални промени в глобалните потребителски тенденции и технологии.

Как тогава изборът на правилното топло лепило може да помогне на опаковъчната индустрия да посрещне тези предизвикателства?

Лепилата играят невидима, но важна роля за осигуряване на ефективността на опаковката през целия й жизнен цикъл. С гама, проектирана специално за опаковъчната индустрия с проста, но важна идея, нашите лепила BAMFutura™ са усъвършенстван продукт с горещо топене, предлагащ възможно най-широката гама от характеристики, за да отговарят на почти всички приложения за опаковане. Гамата включва формули, разработени с помощта на най-новите металоценови полимерни технологии.

Експертно формулиран, за да включва набор от вискозитети, характеристики при студена и гореща температура и разбира се, адхезия.  Топлите лепила BAMFutura доставят добавена стойност към готовите продукти.

Доказаните примери включват BAMFutura 44 – топло лепило за залепване на чаши за кафе, което осигурява необходимата комбинация от много висока устойчивост на топлина, бърза здравина на свързване и силна адхезия, за да ви помогне да осигурите върховно изживяване при пиене на любимата си топла напитка.

И в другия край на температурния спектър, BAMFutura 55, лепило за специализирани приложения за дълбоко замразяване с отлична гъвкавост, което му позволява да поддържа успешна връзка при температури до -55°C.

За най-сложните приложения за опаковане или за консолидиране на множество лепила с едно лепило – BAMFutura 51 е първокласен продукт с изключителна гама от характеристики, който решава проблеми, много други лепила не могат.

Всички продукти в гамата се предлагат с отлична термична стабилност, чисти работни свойства и превъзходен пробег. Те помагат на производителите да подобрят ефективността на производството си.

За да обсъдите вашите изисквания към лепилата за опаковки или за допълнителна информация относно нашите топли лепила за опаковки BAMFutura, свържете се с нас.

Инфографика на лепилата за опаковки BAMFutura може да отворите тук.