Многократната употреба е новото рециклиране. Ето как алкално измиващите се лепила подпомагат този процес.

Beardow Adams работи усърдно с глобални бутилиращи компании за да създаде лепило за етикетиране, което да им помогне да намалят отпадъците и да щадим още повече природата.

Въпреки, че вече рециклира изцяло продукцията си, нашият клиент, многонационална компания за напитки, се стреми да намали количеството произведени пластмасови бутилки за еднократна употреба. Beardow Adams представи на клиента ни новото ни топло лепило ВАМ 2448. То се измива от PET бутилки при накисване в алкален разтвор, което позволява етикетите да бъдат отделени от бутилките. Този метод се счита за екологичен, тъй като позволява бутилките да се използват повторно до 15 пъти благодарение на лепилото, което се отстранява напълно по време на процеса на измиване. Използването на това лепило спестява на клиента да намали от 10 до 15 пъти потреблението на РЕТ бутилки и произтичащите от тях отпадъци.

Първоначално компанията за напитки се бореше с тъмно лепило, което се прилепваше към бутилките и техните етикети по време на процеса на отмиване, преди успешно да изпробва ВАМ 2448. Новият продукт бе разработен като алкално-дисперсируемо лепило за етикети. BAM 2448 е подходящо и за крайни приложения за опаковки и също така може да се прилага при повторното използване на стъклени и метални кутии. Освен че отмива напълно, лепилото се справя много добре и с разширяване на бутилките с газирани напитка, което беше от съществено значение за клиента ни.

ВАМ 2448 е одобрено от Petcycle, който е пионерът за кръговата икономика и устойчивото рециклиране на бутилки от PET за минерална вода и безалкохолни напитки, а също и Returpack, който отговаря за шведските депозитни системи за метални кутии и рециклируеми PET бутилки.

С милион пластмасови бутилки, които се купуват по целия свят за минута, рециклирането и повторната употреба на тези стоки се нареждат високо сред най-важните изисквания на устойчивата икономика. Тогава не е изненада, че производителите на екологично чисти напитки искат да извлекат максимума от бутилките си и да намалят високопроверените пластмаси за еднократна употреба. Някои страни започват да налагат забрани на пластмасите за еднократна употреба. Според нашия клиент, всъщност са необходими 60% повече енергия за производството на девствена пластмаса в сравнение с рециклираните PET бутилки.

След като PET бутилка бъде използвана повторно, тя може да бъде раздробена, натрошена на люспи и промита в друг алкален разтвор, така че да може да бъде превърната в напълно нова бутилка, образувайки затворена система за рециклиране. В Beardow Adams се гордеем, че нашите алкално измиващи се лепила подпомагат целия този процес.

Освен че работи с клиенти по по-екологични решения като гореспоменатите и въвежда екологични лепила в нашата гама, като популярните ни практически без отпадъци топли лепила, Beardow Adams активно се стреми към подобряване на съществуващите ни продукти, например като увеличава делът на биологичните материали. Зеленият ни екип оглавява инициативи като тези. За тях можете да научите повече и нашата статията ни за Green Team.

За повече информация как Beardow Adams може да ви помогне с вашите най-нови проекти и зелени начинания, свържете се с нас или ни пишете на office@interglue.eu.